Slik blir du raskere gravid

Sju tips.

Ikke stress og sats på riktig timing, er noen av tipsene for raskere unnfangelse. Foto: Colourbox
Ikke stress og sats på riktig timing, er noen av tipsene for raskere unnfangelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Evnen til å bli gravid faller med økende alder. Norske kvinner er stadig eldre når de føder sitt første barn, og får dermed færre fruktbare år til disposisjon for flere eventuelle barnefødsler. I årene 1986-90 var gjennomsnittsalderen på førstefødende kvinner i Norge 25,2 år, mens gjennomsnittlig fødealder økte til 28,1 år i 2005 - 2006.

Gjennomsnittlig alder for alle fødsler samlet var 30,3 år i 2006. De fødende var i gjennomsnitt mer enn fire år eldre enn de som fikk barn 30 år tidligere. En av fem fødende kvinner er nå over 35 år. Dette ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Med høyere fødealder øker behovet for assistert befruktning, fordi evnen til å bli gravid reduseres etterhvert som kvinnene blir eldre. Ifølge Medisinsk fødselsregister, kom det første prøverørsbarnet til verden i Norge i 1983. I 1994 ble ett av 100 barn født etter assistert befruktning, mens i 2006 var tallet assisterte berfruktninger oppe i 2,6 per 100 fødte barn.

Gravid med "allergipille"

Vi har samlet noen tips til hva du selv kan gjøre, for om mulig å øke sjansene til å bli gravid litt raskere:

Sjekk helsa

Noen råder deg til å ta en generell helsesjekk før du begynner veien mot graviditeten, det vil si før dere begynner å prøve å bli gravid. Det er greit å i alle fall ta en sjekk om du på en eller annen måte føler at det kan være eventuelle spesielle forhold ved deg eller din partner som bør avklares før dere iverksetter graviditetsprosessen. Kanskje er det arvelige sykdommer i familien som dere bør ta hensyn til?

Og ikke å forglemme: Folalttilskudd (folsyre). I Norge anbefaler helsemyndighetene at du skal begynne å ta folattilskudd en måned før befruktning og i opptil 12 uker i starten på graviditeten. Dette er for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter (eks. ryggmargsbrokk) hos barnet. Dersom du synes det er vanskelig å planlegge en måned før unnfangelsen, eller du ikke visste om dette i forkant av graviditeten, eller du allerede er blitt gravid, bør du starte å ta folattilskudd så snart som mulig.

Kjenn syklusen din

Dersom du kjenner menstruasjonssyklusen din godt, har du et fortrinn med tanke på å bli gravid raskere. Har du en regelmessig menstruasjonssyklus, har du alle muligheter til i alle fall å legge forholdene til rette med riktig timing.

Det er ved eggløsningen sjansen for befruktning er størst. En menstruasjonssyklus varer gjerne i 28 dager, og eggløsningen finner normalt sted 14 dager før syklusen avsluttes. Eggstokkene til en kvinne i fruktbar alder, frigjør ett egg i hver syklus. Etter eggløsningen, må egget bli befruktet i løpet av 12-24 timer. Dette er generelle tidsangivelser, men mange kvinner kan ha lengre eller kortere sykluser - og du øker sjansene ved å kartlegge din egen syklus nøye.

Vær oppmerksom på tegn på at eggløsningen er i gang, som forhøyet kroppstemperatur og endret farge, mengde og konsistens på livmorsekret.

Du kan også benytte deg av eggløsningstester for å finne det beste tidspunktet å bli gravid på. Eggløsningstester fås kjøpt på apoteket.

Ring, ring ved eggløsning ...

Beste stilling for unnfangelse

Ifølge magasinet WebMD, finnes det ikke vitenskappelige bevis på at den ene stillingen er bedre enn den andre, når det kommer til å maksimere sjansene for unnfangelse av et barn. Så hva du måtte ha hørt om de beste graviditetsstillingene er kun myter, ifølge den medisinske tidsskriften. Men det kan selvsagt være lurt å velge en stilling som ikke avskrekker spermen fra å svømme oppover.

- Det handler om gravitasjon, og du vil ikke at all spermen skal renne ut - og sædcellene er raske små krek, sier professor Paula Hillard ved kvinneklinikken ved Stanford University School of Medicine i Palo Alto, California, ifølge WebMD.

Sædcellene kan normalt bevege seg 2-3 millimeter per minutt.

Ligg i ro etter samleiet

Det kan være lurt å ligge i ro en tid etter samleiet, i alle fall 10-15 minutter. Noen myter sier at du må ligge i ro med beina i været, men dette er ifølge WebMD bare sprøyt. Det holder lenge å ligge i ro i sengen, du trenger ikke strekke eller holde beina i været. 10-15 minutter skal være nok til at de svømmerne som kommer til å komme seg inn til livmoren, har greid det på denne tiden. Noen råder også til å legge en pute under rumpen for å utnytte tyngdekraften.

Begrens dere

Du øker ikke nødvendigvis sjansene for å bli gravid, ved å ha samleie daglig eller flere ganger per dag. Hos mange menn avtar nemlig sædmengden dersom de har utløsning for ofte. Annenhver dag rundt eggløsning skal hjelpe til å øke sjansene for å bli gravid. Mannens sæd kan overleve opptil 72 timer i kvinnens sekret, men stort sett snakker man om en til tre dager.

Det er også mange ytre forhold som kan påvirke mannens spermkvalitet i negativ retning; tettsittende klær, varme bad og boblebad, mobiltelefon nær testiklene, soyamat, mm.

Dette skader sæden din

Stress rundt ønsket om å bli gravide, kan påvirke menstruasjonssyklusen hos kvinnen og føre til prestasjonsangst hos mannen. Foto: Colourbox
Stress rundt ønsket om å bli gravide, kan påvirke menstruasjonssyklusen hos kvinnen og føre til prestasjonsangst hos mannen. Foto: Colourbox Vis mer


Ikke stress

Stress er sjelden gunstig på helsa generelt, og kan også påvirke evnen til å bli gravid i negativ retning. Stress kan nemlig påvirke eggløsningen, med de følgene det får for sjansene til å treffe blink. Så rådet her er å ikke la ønsker om graviditet stresse deg opp. Stress rundt graviditetsønsket kan selvsagt også påvirke mannen, og skape prestasjonsangst og seksuell dysfunksjon. Akupunktur skal også kunne hjelpe med å redusere stress og øke sjansene til å bli gravid, ifølge Web MD.

Le deg gravid

Lev sunt, men ikke overdriv

En sunn livsstil er godt både for kropp og helse - og for mulighetene til å bli gravid. Stump røyken, da dette påvirker østrogennivået og eggløsningen, og gjør deg mindre fruktbar. Kutt kaffeinntaket - mer enn en kopp koffeinholdig kaffe om dagen kan ifølge studier øke tiden det tar å bli gravid med inntil 50 prosent.

Begrens treningen, og vær bevisst på vekten din. Intens trening kan ha innvirkning på kvinnens evne til å unnfange, så om du trener mye og merker at dette påvirker menstruasjonssyklusen, kan det være lurt å begrense treningen om du ønsker å bli gravid.

Vekt og slanking kan være et toegget sverd for kvinner som ønsker å bli gravide. Mens overvektige som går ned i vekt, kan få tilbake en fraværende menstruasjon, kan kvinner som er for tynne måtte gå opp i vekt for å få tilbake menstruasjonen. Om slankingen har gått så langt at du mister menstruasjonen, er det kanskje likevel på tide å ta faresignalene til seg og ta en realitetssjekk i forhold til egen kropp og vekt.

Graviditeten kan slite på tennene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer