Slik blir du raskere gravid

Sju tips.

Ikke stress og sats på riktig timing, er noen av tipsene for raskere unnfangelse. Foto: Colourbox
Ikke stress og sats på riktig timing, er noen av tipsene for raskere unnfangelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Evnen til å bli gravid faller med økende alder. Norske kvinner er stadig eldre når de føder sitt første barn, og får dermed færre fruktbare år til disposisjon for flere eventuelle barnefødsler. I årene 1986-90 var gjennomsnittsalderen på førstefødende kvinner i Norge 25,2 år, mens gjennomsnittlig fødealder økte til 28,1 år i 2005 - 2006.

Gjennomsnittlig alder for alle fødsler samlet var 30,3 år i 2006. De fødende var i gjennomsnitt mer enn fire år eldre enn de som fikk barn 30 år tidligere. En av fem fødende kvinner er nå over 35 år. Dette ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Med høyere fødealder øker behovet for assistert befruktning, fordi evnen til å bli gravid reduseres etterhvert som kvinnene blir eldre. Ifølge Medisinsk fødselsregister, kom det første prøverørsbarnet til verden i Norge i 1983. I 1994 ble ett av 100 barn født etter assistert befruktning, mens i 2006 var tallet assisterte berfruktninger oppe i 2,6 per 100 fødte barn.

Gravid med "allergipille"

Vi har samlet noen tips til hva du selv kan gjøre, for om mulig å øke sjansene til å bli gravid litt raskere:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer