Slik blir du vurdert av kredittselskapene

Finn ut din egen kredittscore.

TELLER NEGATIVT: Flytter du ofte, vil dette telle negativt på kredittvurderingen. Foto: COLOURBOX.COM
TELLER NEGATIVT: Flytter du ofte, vil dette telle negativt på kredittvurderingen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått nei til å kjøpe PC på krita, uten å skjønne hvorfor? Årsaken kan være at du blir vurdert som dårlig betaler av kredittselskapene.

DinSide har undersøkt hva som avgjør om du blir sett på som kredittverdig eller ikke. Og det er slett ikke bare de med betalingsanmerkninger som regnes som potensielt dårlige betalere.

Dessuten kan andres uansvarlighet spille inn på din vurdering.

Disse regningene bør du betale først

Andre kan ha skylda

Kredittselskapene blir brukt av bedrifter for å finne ut hvem de kan stole på som betalende kunde. Vurderingen de gjør av din evne til å betale for deg, skjer ved bruk av statistiske modeller. Disse regner ut den historiske risikoen knyttet til personer med de samme kjennetegn som deg. Dette betyr i praksis at dine likheter med andre personer sier noe om sannsynligheten for om du klarer å betale regningene dine eller ikke.

DinSide har med utgangspunkt i egen privatperson tatt kontakt med tre av Norges største kredittselskaper for å be om en vurdering, og finne ut hva som faktisk ligger bak.

Mens selskapene Experian og Lindorff er sparsommelige med opplysninger per telefon, får vi informasjon både om egen kredittscore og bakgrunnen for vurderingen hos selskapet Soliditet. De sender også mail med mer informasjon om hvilke faktorer de tar utgangspunkt i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.