Ni ekstra fridager i i 2017

Slik blir ferieåret 2017

Gled deg: 2017 blir et mye bedre ferieår enn 2016!

VELKOMMEN FERIEÅRET 2017: Vi kan rope hurra for to flere fridager i 2017 enn det vi fikk i 2016. Til sammen har du ni ekstra fridager å glede deg til i det nye året, i form av ekstrafri som utløses av høytids- og helligdager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VELKOMMEN FERIEÅRET 2017: Vi kan rope hurra for to flere fridager i 2017 enn det vi fikk i 2016. Til sammen har du ni ekstra fridager å glede deg til i det nye året, i form av ekstrafri som utløses av høytids- og helligdager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du kjenner kanskje siste rest av det magre ferieåret 2016 på kroppen akkurat nå, for det er ikke mange ekstra fridager å skryte av i romjula i år.

Men nå kan vi glede oss til et flunkende nytt år med en hel bunke med ubrukte feriedager.

2017 byr faktisk på flere «ekstrafridager» enn du hadde i 2016.

«Ekstrafridager» er høytids- og helligdager som for mange arbeidstakere er fridager som kommer i tillegg til den vanlige, lovbestemte ferien.

Planlegger du feriereiser i løpet av året som kommer, bør du også sjekke skoleferieoversikten på Dinside. Den er nyttig både for deg med unger på skolen som må reise i skoleferiene - men den er også et nyttig verktøy for deg som ikke må reise i skoleferien men som helst vil reise billigst mulig: Styrer du unna skoleferiene, er det nemlig mye billigere å reise.

Mye bedre utsikter i 2017

2015 og 2016 har vært magre år når det kommer til ekstra fridager for norske arbeidstakere.

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

I 2016 fikk vi sju slike ekstra fridager.

I 2017 blir det litt bedre, med hele ni ekstra fridager.

Men vi må helt til 2018 før vi igjen får full uttelling med ti ekstra feriedager i løpet av året - eller 12 for deg med fri jul- og nyttårsaften.

START PLANLEGGINGEN NÅ: For å få maks ut av kombinasjonen høytids- og helligdager og dine tilmålte feriedager, bør du starte planleggingen allerede nå. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
START PLANLEGGINGEN NÅ: For å få maks ut av kombinasjonen høytids- og helligdager og dine tilmålte feriedager, bør du starte planleggingen allerede nå. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Slik makser du ferien i 2017

I år måtte du ta ut fire feriedager for å få fri i romjula - og for deg som hadde så mange feriedager igjen til jula, så fikk du ni dagers juleferie.

Neste jul, i 2017, blir det mye bedre:

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

Da faller julaften på en søndag, og dermed blir det fri både mandag og tirsdag den påfølgende uka, samt at 1. nyttårsdag blir en mandag.

I 2017 kan du altså få ti dagers juleferie kun ved å ta ut tre feriedager i romjula.

Tar du i tillegg ut fire dager i uka etter nyttår, har du to ukers ferie, eller egentlig 16 dager fri, kun ved å ta ut sju feriedager.

Andre smarte tidspunkt å ta ut ferie på, med tanke på å få mest ferie for færrest mulig fridager, er påska og i mai:

Er du på jakt etter et par ukers fri uten å måtte ta ut ti feriedager, bør du sikte deg inn mot påska eller mai-ukene med 17. mai og Kristi Himmelfartsdag - som i 2017 er 25. mai.

I påska kan du få to ukers ferie (16 dager) ved å ta ut sju feriedager - mens du får to ukers ferie i mai ved å ta ut åtte feriedager.

Slik blir fridagene i 2017:

1. nyttårsdag: Faller på en søndag, så ingen ekstra fridager

Påsken 2017: Påskedagene er «bankers», og i 2017 er skjærtorsdag 13. april, langfredag 14. april og 2. påskedag 17. april.

1. mai: Arbeidernes dag, og i 2017 faller den på en mandag, så ekstra fri!

17. mai: Grunnlovsdagen, som blir en onsdag.

Kristi Himmelfartsdag: Faller på torsdag 25. mai.

2. pinsedag: Også denne er en «bankers» fridag, og dette året blir det mandag 5. juni.

Jula 2017: Julaften blir en søndag, slik at mandag og tirsdag 25. og 26. desember blir fridager.

Nyttår 2017: Årets siste dag blir en søndag, så da starter 2018 med en ekstra fridag, mandag 1. januar 2018.

Og dette kan du glede deg til i 2018

Vi har nevnt det innledningsvis: 2018 blir er veldig bra år med tanke på ekstra fridager:

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for dagene som er til overs.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring.

Syk på reise? Du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

Les mer:

Vi har testet all inclusive mot leilighetshotell og privatleie via Airbnb: Se hva som er best!

Slik fikk vi ned prisen på Syden-ferien med 8.500 kroner

Fotballtur til England? Slik gjør du den billigere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer