Slik blir julehandelen litt mindre hektisk

- Legg handleturen utenfor disse tidspunktene, oppfordrer Nets.

LANG KØ I BUTIKKENE: Mellom klokken 15.30 og 18.30 fredag er det tradisjonelt sett mest hektisk å handle, melder Nets. Foto: Per Ervland
LANG KØ I BUTIKKENE: Mellom klokken 15.30 og 18.30 fredag er det tradisjonelt sett mest hektisk å handle, melder Nets. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt halvparten av befolkningen synes julehandel er stressende, viser en undersøkelse utført av TNS Gallup for betalingssentralen Nets (tidligere BBS).

Men julehandelen kan bli mer stressende om du ikke planlegger den godt. Ifølge Nets er det visse tidspunkt og dager du bør unngå om du har lyst til å slippe unna de aller verste køene.

Fredag ettermiddag er verst

Kanskje ikke så overraskende er det fredag ettermiddag som er det mest hektiske tidspunktet å handle på. Aller verst er det mellom klokken 15.30 og 18.30 på fredag.

Det er kanskje ikke så overraskende er det mye trykk i butikkene også på lørdager. Lørdag mellom klokken 12.00 og 16.00 er det trangt om plassen i norske butikker og kjøpesentra.

- Ønsker du å unngå de lengste køene kan det være hensiktsmessig å legge handleturen utenfor disse tidspunktene, sier informasjonssjef i Nets Sigbjørn Larsen.

Nets baserer opplysningene om nordmenns handlemønster på at kortbruken til nordmenn er høyest i dette tidspunktet. Kontant betaling er ikke tatt med i denne sammenhengen, men med tanke på at rundt 85 prosent oppgir at de vil betale juleinnkjøpene med kort, så er nok ikke opplysningene helt på jordet.

Hektisk helg

Allerede nå er det mange som har lagt igjen ekstremt mye penger i norske butikker i forbindelse med årets julehandel.

I løpet av første helgen i desember ble betalingskortene brukt 10 millioner ganger, noe som ga en omsetning på 4,2 milliarder kroner.

Larsen tror på nok en hektisk helg i butikkene.

- Vi forventer at folk vil handle med kort for omlag 5,5 milliarder fra fredag til og med søndag. Trolig vil det bli gjennomført rundt 12,5 millioner kortkjøp i denne perioden. Når vi vet vi at flere hundre tusen nordmenn har fått desemberlønna på konto vet vi av erfaring at det blir en hektisk helg for handelsstanden.

Hva skal du kjøpe?

For mange er det stressende å handle julegaver, fordi man rett og slett ikke vet hva man skal kjøpe. Derfor kommer en rekke butikker og organisasjoner med sine ideer om hva handlelystne nordmenn kan kjøpe til sine nærmeste i julen.

For eksempel har elektronikkbutikkene Expert og Elkjøp satt opp lister over hvilke produkter de tror vil ligge under nordmenns juletrær i år. Listen finner du her.

Stiftelsen Elektronikkbransjen har også satt sitt om hvilke presanger som kommer til å bli de heteste i år. De kåret nylig dette kameraet til årets julegave.

Den svenske handels- og servicenæringen tror heller at dette produktet vil ligge under folks juletrær i år.

Om du ikke synes at noen av ideene over er interessante, kan du ta en titt på DinSides samleside med tester, der du finner alle produktene vi har gitt terningkast på. Da kan du også se hvilke produkter du bør holde deg unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer