Coronaviruset

Slik blir påskehandelen

Dette gjør matbutikkene for at påskehandelen skal gå bra.

PÅSKEHANDLE I BUTIKKEN? Det blir vanlige åpningstider i matbutikkene i påsken, som vil si at de holder stengt skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag og at de stenger klokka 16 påskeaften. Ellers er det vanlige åpningstider. Dagligvarekjedene oppfordrer folk til å spre handlinga over dagene før og å bruke hele åpningstiden, for å unngå at alle skal handle samtidig. Foto: Kristin Sørdal
PÅSKEHANDLE I BUTIKKEN? Det blir vanlige åpningstider i matbutikkene i påsken, som vil si at de holder stengt skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag og at de stenger klokka 16 påskeaften. Ellers er det vanlige åpningstider. Dagligvarekjedene oppfordrer folk til å spre handlinga over dagene før og å bruke hele åpningstiden, for å unngå at alle skal handle samtidig. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I påska er ikke butikkene åpne som vanlig. Etter «Lov om helligdager og helligdagsfred» skal butikkene holde stengt torsdag, fredag og 2. påskedag. I tillegg må de stenge klokka 16 påskeaften.

Unntakene er blant annet utsalg som er mindre enn 100 kvadratmeter og butikker på turiststeder.

I år vil påskehandelen bli annerledes på grunn av situasjonen med coronaviruset:

Folk får ikke reise på hyttene sine på grunn av hytteforbudet og flere vil derfor handle i byene - og butikkene på turiststedene må forberede seg på en påskehandel utenom normalen.

Og hva skjer med press på butikkene når alle skal handle inn til påsken før butikkene stenger for flere dager?

Endrede åpningstider i påska?

I Danmark har de bestemt at åpningstidsbestemmelsene for påsken må midlertidig endres i lys av coronasituasjonen:

Ifølge Finans.dk kan butikkene ha ekstra åpent for å forhindre lange køer og økt smitteeksponering i butikkene.

Barne- og familiedepartementet (BFD), som er de som bestemmer dette med åpningstider, forteller til Dinside at Rema 1000 tidligere i mars søkte alle fylkesmenn om å få holde sine butikker åpne på søndager som et tiltak mot smittefare.

BFD mener imidlertid at helligdagsfredloven ikke gir hjemmel til generelle dispensasjoner, bare etter søknad. Dette har de formidlet til alle fylkesmenn tidligere (18. mars) - hvor de også viste til at det ikke er noen forsyningskrise og at folk rekker å handle innenfor ordinære åpningstider.

Dinside har spurt departementet om det er aktuelt å gjøre midlertidige unntak i åpningstidsbestemmelsene for påsken slik danskene gjør, og hvordan departementet tenker i forhold til handling av dagligvarer i forkant av alle fridagene.

Statsråd Kjell Ingolf Ropstad sier til Dinside at de ikke ser noen grunn til å holde butikkene åpne i påska, og at de heller ikke har fått noen signaler om at dette er ønsket fra butikkenes side.

- Vi ser ingen grunn til å åpne butikkene i påsken av smittevernhensyn. De ansatte i varehandelen fortjener påskeferie etter stor innsats i en krevende situasjon. Det er ikke opplagt at lengre åpningstider er et godt smitteverntiltak. Vi har heller ikke fått noen signaler om dette fra dagligvarebransjen, sier Ropstad, og fortsetter:

- Det må også være tid til at de ansatte får hvile, og til renhold, rydding, etterfylling av varer og lignende som det blir mindre tid til ellers. De fleste byer og tettsteder har god dekning av dagligvarebutikker. Derfor vil folk kunne handle inn i løpet av ordinære åpningstider selv om det kommer to helligdager på rad, sier statsråden.

- En velfortjent hvil

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, sier til Dinside at de planlegger for ordinære åpningstider i påsken, slik at butikkene holder stengt på helligdagene.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier til Dinside at det er viktig at hverdagsheltene som jobber i butikkene nå får en velfortjent hvil:

- Vi ønsker ikke utvidet åpningstid i påsken og tror heller ikke det er behov for det. Karantener, sykemeldinger og ekstra mye jobb som følge av nødvendige smittevernstiltak gjør at det allerede er stor slitasje på de butikkansatte, som gjør en fantastisk jobb. Med god hjelp fra kundene skal vi klare å sikre at nasjonale myndigheters krav om avstand også overholdes i påsken, sier Kristiansen.

Administrerende direktør i Rema 1000, Trond Bentestuen, sier til Dinside at de har tillit til at myndighetene fortsatt tar kloke vurderinger og at de retter seg etter lover og regler.

- Vi forholder oss til nasjonale retningslinjer, men det er lite tvil om at mange av våre medarbeidere som har stått på de siste ukene fortjener noen ekstra dagers hvile i Påsken. Vi oppmuntrer heller alle til å planlegge påsken tidlig slik at vi får spredt handlingen utover og redusert trengsel i butikkene, sier Bentestuen.

- Spre handlingen

Dagligvarekjedene forbereder seg mot påsken på flere måter.

Søyland sier at situasjonen nå er utfordrende fordi butikkene må forberede seg på at mange kunder kommer til å være andre steder enn de vanligvis er.

- Det er viktig å planlegge godt slik at slik at butikkene er velfungerende inn mot påsken, så det er noe av det vi jobber aktivt med nå, sier Søyland.

Flere dagligvarekjeder, også NorgesGruppen, har laget spesielle «påskevettregler» som de markedsfører nå inn mot påsken. Der oppfordrer de til å planlegge, handle i tide og huske god hygiene.

- Det aller viktigste er at vi alle fortsetter å ta ansvar på hver vår kant. At vi handler det vi trenger og ikke mer, det er viktig mot påsken. Og at alle planlegger litt bedre; at man er tidlig ute slik at vi på den måten kan spre handlingen litt også.

- Vi oppfordrer til å bruke hele butikkens åpningstid slik at vi unngår at det blir for mange i butikk samtidig. Og så skal vi gjøre vårt for at butikken skal fungere så godt som vanlig, fordele varer og sørge for at det kommer varer i hyllene, sier Søyland.

- Nok varer

Kristiansen i Coop sier at påskevarene allerede er ute i butikkene og at det skal være varer nok.

- Forberedelsene går tilnærmet som normalt og påske-varene er ute i butikkene. Der vi må gjøre endringer er i butikker som pleier å ha mange påsketurister, de uteblir med de bestemmelsene som er per i dag, og i de butikkene har vi tatt ned beholdningen av typiske påskevarer, og fordelt til andre butikker hvor vi forventer økt omsetning, sier Kristiansen og fortsetter:

- Det er varer nok, så man trenger ikke hamstre. Vi håper at kundene planlegger godt, at man handler for flere dager av gangen og at man bruker dagene inn mot påsken for å handle, slik at vi reduserer antall kunder i butikken samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer