Skattekalkulator

Slik blir skatten din i 2022

Etter tre runder er statsbudsjettet for neste år endelig spikret.

SPIKRET: Etter budsjettforhandlinger med Audun Lysbakken og SV, har Ap og Sp landet statsbudsjettet for 2022. Foto: Annika Byrde / NTB
SPIKRET: Etter budsjettforhandlinger med Audun Lysbakken og SV, har Ap og Sp landet statsbudsjettet for 2022. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skatten din blir neste år har vært en saga i tre deler. Først satte Solberg-regjeringen opp sitt statsbudsjett for neste år, dernest kom Ap og Sp med tilleggsnummeret, som til slutt måtte gjennom budsjettforhandlinger med SV for å sikre et flertall i stortinget.

Nå er imidlertid tallene klare. Etter budsjettforhandlingene er det foretatt justeringer i trinnskatten slik at de som tjener over 643 800 kroner får høyere trinnskatt. Dessuten har trinnskatten nå fått et femte trinn, der de som tjener over to millioner får en enda høyere skattesats, slik at maksimal effektiv marginal skattesats øker fra 46,4 til 47,4 prosent. Det vil si at de siste tusenlappene man tjener skattelegges med 474 kroner hver seg om man har passert det øverste trinnet.

Pendlere får større fradrag enn tidligere, og der Solberg-regjeringen kun ville gi lettelsene til dem som bodde i mindre sentrale kommuner, har den nye regjeringen valgt å gjøre dette likt for alle – kun basert på antall kilometer til jobb.

Innslagspunktet for formueskatt har også blitt hevet, men formue skattelegges mer enn før. For de ekstra bemidlede, med over 20 millioner i formue, er det introdusert nok et innslagspunkt med ytterligere skattelegging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer