Skattekalkulator

Slik blir skatten din i 2022

Etter tre runder er statsbudsjettet for neste år endelig spikret.

SPIKRET: Etter budsjettforhandlinger med Audun Lysbakken og SV, har Ap og Sp landet statsbudsjettet for 2022. Foto: Annika Byrde / NTB
SPIKRET: Etter budsjettforhandlinger med Audun Lysbakken og SV, har Ap og Sp landet statsbudsjettet for 2022. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skatten din blir neste år har vært en saga i tre deler. Først satte Solberg-regjeringen opp sitt statsbudsjett for neste år, dernest kom Ap og Sp med tilleggsnummeret, som til slutt måtte gjennom budsjettforhandlinger med SV for å sikre et flertall i stortinget.

Nå er imidlertid tallene klare. Etter budsjettforhandlingene er det foretatt justeringer i trinnskatten slik at de som tjener over 643 800 kroner får høyere trinnskatt. Dessuten har trinnskatten nå fått et femte trinn, der de som tjener over to millioner får en enda høyere skattesats, slik at maksimal effektiv marginal skattesats øker fra 46,4 til 47,4 prosent. Det vil si at de siste tusenlappene man tjener skattelegges med 474 kroner hver seg om man har passert det øverste trinnet.

Pendlere får større fradrag enn tidligere, og der Solberg-regjeringen kun ville gi lettelsene til dem som bodde i mindre sentrale kommuner, har den nye regjeringen valgt å gjøre dette likt for alle – kun basert på antall kilometer til jobb.

Innslagspunktet for formueskatt har også blitt hevet, men formue skattelegges mer enn før. For de ekstra bemidlede, med over 20 millioner i formue, er det introdusert nok et innslagspunkt med ytterligere skattelegging.

Fradraget for fagforeningskontigent er økt med et par tusenlapper, men fradraget for individuell pensjonssparing er senket ganske kraftig – fra 40 000 til 15 000 kroner. Solberg-regjeringens foreslåtte barnefradrag, på 25 000 per barn, er satt tilbake til slik det var før, med 25 000 for første barn og 15 000 for hver av de resterende.

Hvordan dette slår ut for din økonomi neste år, kan du sjekke i DinSides oppdaterte skattekalkulator under. Vi har tatt vare på de to foregående variantene hvis du vil sjekke hvordan det hadde blitt med fortsatt Solberg-regjering, eller et Ap/Sp-budsjett uten SV.

Om kalkulatoren

Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende.

I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteugifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontigent.

Utregningene kjøres lokalt i din nettleser, og ingen data sendes hverken til Dinside eller andre.

Skatte­kalkulator 2022

Forklaring på de forskjellige punktene i kalkulatoren finner du ved å klikke på spørsmålstegnene.

Resultatet ser du i bunnen av kalkulatoren.

Regn ut her - slik blir din skatt i 2022:

Finn ut i vår oppdaterte skattekalkulator! Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende. I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteugifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontigent. Utregningene kjøres lokalt i din nettleser, og ingen data sendes hverken til Dinside eller andre.

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en mail til DinSide.

kr
Bruttolønn

Brutto lønn er lønn før skatt. Kapitalinntekter, utbytte eller salgsgevinster fra verdipapirer etc. skal ikke føres opp her.

kr
Inntekt av firmabil

Her fører du inntektstillegget dersom du har firmabil.

kr
Mottatte renter, aksjeutbytte, salgsgevinster

Her fører du summen av kapitalinntekter i år. Her inngår renter av innskudd, utbytte på aksjer og salgsgevinster ved aksjer. Også salgsgevinster på eiendom der du ikke selv oppfylte botiden for skattefri gevinst bør med her.

kr
Formue minus gjeld

Her fører du opp verdien av alt du eier, minus all gjeld du har. Husk hytter, kjøretøyer, båter, innbo etc.

km
Reisevei til arbeidsstedet

Det trekkes fra et beløp pr. kilometer i nettoinntekten din for reiser frem og tilbake til jobben. Det forutsettes heldagsjobb, med 230 dagers arbeidsår. Utgiftene må overskride et visst beløp . Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Renter/kapitalkostnader

Før opp hvor mye du betaler i renter/kapitalkostnader i året. Dette får du fradrag på i skatteoppgjøret.

kr
Boligsparing for ungdom

Ungdom under 34 år kan årlig spare opptil et visst beløp i BSU-ordningen og ut ifra det få et fradrag direkte i skatten. Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Fagforeningskontingent

Du kan trekke fra deler av fagforeningskontingenten i alminnelig inntekt. Før opp hvor mye du betaler i årlig kontigent.

kr
Premie for egen pensjonsforsikring og individuelle pensjonsavtaler (IPA)

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2017 ble det innført en ny ordning for skattefavorisert individuell sparing til pensjon. Maksimalt fradragsbeløp i den nye ordningen er 40 000 kroner. Den gamle IPS-ordningen ble videreført med 15 000 kroner i maksimalt fradrag (samordnes med innskudd i den nye ordningen slik at samlet fradrag ikke kan overstige 40 000 kroner) for de som allerede sparte i ordningen.

Forsørgerbyrde

Forsørger du barn, vil du kunne ha krav på å trekke fra dokumenterte utgifter til barnepass. Kalkulatoren foretar en forenklet beregning - enten får du fullt fradrag eller ingengting.

Hvem får fradraget for pass av barn?

Man får fradrag for dokumenterte utgifter til pass av barn. Har du små barn, går kalkulatoren ut fra at slik dokumentasjon - for eksempel kvitteringer for betalt barnehage - forefinnes. Fradraget gjøres i inntekten til den av ektefellene som tjener mest, og du svarer ja her om dette er deg, eller om du er enslig forsørger. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Enslig forsørger

Enslige forsørgere ble tidligere lignet i skatteklasse 2, men fra 2013 ble dette endret slik at enslige forsørgere lignes i skatteklasse 1 med et eget særskilt fradrag for enslige forsørgere. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Delt bosted

Dersom du er enslig forsørger og har avtalt delt bosted med den andre forelderen, blir det særskilte fradraget fordelt på partene 50/50. Oppdatert utregning på fordelingen ser du nederst i kalkulatoren.

Dette fremkommer slik:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer