Statsbudsjettet 2024

Slik blir skatten din i 2024

Skal du betale mer eller mindre skatt til neste år?

STATSBUDSJETTET 2024. Finansminister Trygde Slagsvold Vedum (SP). Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSBUDSJETTET 2024. Finansminister Trygde Slagsvold Vedum (SP). Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I dag la Regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjettet for 2024.

Dette er nytt

I forslaget til statsbudsjett er det foreslått følgende endringer som kan påvirke skatten din:

  • Satsene i trinn 1 og 2 i trinnskatten videreføres, mens satsene i trinn 3, 4 og 5 økes med 0,1 prosentpoeng
  • Samtidig foreslår regjeringen å justere innslagspunktene i trinn 1 og 2 til henholdsvis 208 050 og 292 850 kroner, trinn 3 økes til 670 000 kroner, mens trinn 4 og 5 foreslås endres til 937 900 og 1 573 500 kroner.
  • Nedre grense for fradraget øker fra 14 400 til 14 950.
  • Reisefradraget økes fra 1,70 til 1,76 kroner per kilometer.
  • Satsene for trygdeavgift på lønn/trygd og næringsinntekt justeres med 0,1 prosentenhet til henholdsvis 7,9 og 11,0 prosent.
  • Satsen på pensjon videreføres på 5,1 prosent.
  • Nedre grense for å betale trygdeavgift foreslås videreført uendret på 69 650 kroner.
  • Satsen på formuesskatt 0,3 prosent videreføres
  • Verdifastsettelsen på aksjer videreføres på 80 prosent.
  • Fradrag for fagforeningskontingent foreslås å økes til 8000 kroner.

Artikkelen oppdateres.

Under kan du bruke DinSides skattekalkulator for å få en pekepinn på hvor mye skatt du må betale i 2024.

Om kalkulatoren

Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende.

I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteutgifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontingent.

Skatte­kalkulator 2024

Forklaring på de forskjellige punktene i kalkulatoren finner du ved å klikke på spørsmålstegnene.

Resultatet ser du i bunnen av kalkulatoren.

Regn ut her - slik blir din skatt i 2024:

Finn ut i vår oppdaterte skattekalkulator! Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende. I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteugifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontigent. Utregningene kjøres lokalt i din nettleser, og ingen data sendes hverken til Dinside eller andre.

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en e-post til DinSide.

kr
Bruttolønn

Brutto lønn er lønn før skatt. Renteinntekter, utbytte eller salgsgevinster fra verdipapirer etc. skal ikke føres opp her.

kr
Inntekt av firmabil

Her fører du inntektstillegget dersom du har firmabil.

kr
Mottatte renter og salgsgevinster

Her fører du summen av renteinntekter i år.

kr
Formue minus gjeld

Her fører du opp verdien av alt du eier, minus all gjeld du har. Husk hytter, kjøretøyer, båter, innbo etc.

km
Reisevei til arbeidsstedet

Det trekkes fra et beløp pr. kilometer i nettoinntekten din for reiser frem og tilbake til jobben. Det forutsettes heldagsjobb, med 230 dagers arbeidsår. Utgiftene må overskride et visst beløp . Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Renter/kapitalkostnader

Før opp hvor mye du betaler i renter/kapitalkostnader i året. Dette får du fradrag på i skatteoppgjøret.

kr
Boligsparing for ungdom

Ungdom under 34 år kan årlig spare opptil et visst beløp i BSU-ordningen og ut ifra det få et fradrag direkte i skatten. Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Fagforeningskontingent

Du kan trekke fra deler av fagforeningskontingenten i alminnelig inntekt. Før opp hvor mye du betaler i årlig kontigent.

kr
Premie for egen pensjonsforsikring og individuelle pensjonsavtaler (IPA)

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2017 ble det innført en ny ordning for skattefavorisert individuell sparing til pensjon. Maksimalt fradragsbeløp i den nye ordningen er 15 000 kroner. Den gamle IPS-ordningen ble videreført med 15 000 kroner i maksimalt fradrag (samordnes med innskudd i den nye ordningen slik at samlet fradrag ikke kan overstige 40 000 kroner) for de som allerede sparte i ordningen.

Forsørgerbyrde

Forsørger du barn, vil du kunne ha krav på å trekke fra dokumenterte utgifter til barnepass. Kalkulatoren foretar en forenklet beregning - enten får du fullt fradrag eller ingengting.

Hvem får fradraget for pass av barn?

Man får fradrag for dokumenterte utgifter til pass av barn. Har du små barn, går kalkulatoren ut fra at slik dokumentasjon - for eksempel kvitteringer for betalt barnehage - forefinnes. Fradraget gjøres i inntekten til den av ektefellene som tjener mest, og du svarer ja her om dette er deg, eller om du er enslig forsørger. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Enslig forsørger

Enslige forsørgere ble tidligere lignet i skatteklasse 2, men fra 2013 ble dette endret slik at enslige forsørgere lignes i skatteklasse 1 med et eget særskilt fradrag for enslige forsørgere. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Delt bosted

Dersom du er enslig forsørger og har avtalt delt bosted med den andre forelderen, blir det særskilte fradraget fordelt på partene 50/50. Oppdatert utregning på fordelingen ser du nederst i kalkulatoren.

Dette fremkommer slik:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer