Strømpriser 2019

Slik blir strømprisene fremover

Wattsight tror prisene vil fortsette å være på et høyt nivå, blant annet på grunn av lite snø i fjellet.

HOLDER HØYDEN: Analysesjef i Wattsight mener strømprisene ligger an til å holde seg mellom 40 og 45 øre kilowattimen i ren kraftpris resten av året. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
HOLDER HØYDEN: Analysesjef i Wattsight mener strømprisene ligger an til å holde seg mellom 40 og 45 øre kilowattimen i ren kraftpris resten av året. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helgen var strømprisen på sitt laveste hittil i 2019, med bunnpunkt på lørdag med en gjennomsnittspris på rett over 40 øre per kilowattime.

Prisfallet, som startet onsdag, ble forklart av Wattsight med værskiftet, altså ekstremt høy temperatur og vått vær sammenlignet med det normale.

Mandag 18. februar ligger prisen mellom cirka 39 og 45 øre, gjennomsnittlig 43 øre kilowattimen. Samme dag i fjor lå strømprisen på nesten 35 øre i gjennomsnitt.

I tillegg til kilowattprisene over kommer strømleverandørens påslag, nettleie og avgifter til staten, noe som betyr at prisen strømselskapene oppgir kan være noe høyere.

Snømangel kan øke strømprisen

Så, hvordan vil strømprisen fortsette å utvikle seg framover?

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight sier at strømprisen vil fortsette å være sterkt avhengig av været vi får i sommer.

- Foreløpig er det stor snømangel i fjellet, og slik det ser ut nå, kommer vi til å mangle så mye som fem til ti prosent av årlig vannkraftproduksjon etter at all snøen har smeltet i sommer, sier Lilleholt til Dinside.no.

Det tilsvarer 10 terrawattimer, eller 10 milliarder kilowattimer.

I tillegg er CO2- og kullprisene i det europeiske markedet fortsatt historisk høye. Dette gir en produksjonskostnad av kullkraft på rundt 45 øre kilowattimen, som vil være et alternativ ved manglende vannkraft, ifølge Lilleholt.

- Derfor forventer vi at prisene resten av året vil ligge på et nivå mellom 40 og 45 øre kilowattimen som ren kraftpris, sier analysesjefen.

Kan forvente høyere priser mot neste vinter

Ser vi lenger fram, forbi sommeren, kan snøsvikten gi underskudd på ressurser i vannmagasinene til høsten og inn i neste vinter, det vil si om det er normal nedbør resten av året.

- Det vil holde prisene oppe over tid, sier Lilleholt.

Prisnivået nå og de neste månedene er noe lavere enn det vi har sett de siste månedene, siden prisene faller noe med lavere forbruk. Vi må, derimot, forvente noe stigende priser igjen fra høsten og neste vinter.

- Forbruket stiger fortsatt, slik at det er knapt med produksjonskapasitet på de kaldeste vinterukene, noe som gir frykt for høye strømpriser i perioder også neste vinter, sier Lilleholt.

Dette kan skje til tross for at vi bygger store mengder vindproduksjon det neste året, mener han. Det er fordi vinden har en tendens til å være lav når vi trenger den som mest: I høytrykkssituasjoner med kulde om vinteren.

Tror prisene blir lavere enn anslått

Energi Norge viser til strømbørsen Nasdaq som venter strømpris rundt 40 øre kilowattimen i mars, fallende mot 35 øre utover våren hvis vi ekskluderer nettleie og avgifter.

- Varsler om mildere vær, samt lavere CO2- og brenselspriser, har dratt prisutsiktene kraftig ned den siste uken, og det ser altså ut til å bli rimeligere strøm enn analysene tilsa i januar, sier informasjonssjef Aslak Øverås til Dinside.no.

Han legger til at det er interessant å se hvordan vi i perioder nå importerer gratis strøm fra Danmark når danskene har mer vindkraftproduksjon enn de får solgt unna. Da sparer vi vann i magasinene våre og ser verdien av mellomlandskablene. Det er med på å trekke strømprisene ned i Norge, ifølge Øverås.

Lurt å vite hva du betaler for strøm

Forbrukerrådet mener at noe av det viktigste forbrukerne kan gjøre framover er å være bevisst på hva de betaler for strøm.

- Finn frem strømregningen og sjekk hva du faktisk betaler, og sammenlign med markedspris som du finner på Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen til Dinside.no.

Ny tjeneste gir alle timepriser

Iversen legger til at i dag, mandag 18. februar, åpner Elhub. Det er en datasentral for kraftbransjen, som gir et mer digitalisert og effektivt strømmarked. Flere prosesser bli automatisert og alle nettselskap vil få redusert arbeidsmengde.

Forbrukerrådet håper dette vil føre til lavere nettleie for forbrukerne.

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Njerve.
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Njerve. Vis mer

- Med Elhub vil alle strømkunder få tilbud om timesbaserte priser. Hvis du flytter strømbruken til perioder hvor strømprisen er lav, så kan du som forbruker redusere strømutgiftene, sier Iversen.

Bruker du, derimot, mer strøm enn de fleste i de dyreste timene, vil en timesavregnet spotprisavtale gi deg dyrere strømregning.

Alt i alt mener Forbrukerrådet det er positivt at forbrukerne får muligheten til å bruke strømmen smartere og redusere regningen, men det krever at du endrer forbruket ditt. Derfor er det ikke sikkert at timesbaserte priser passer for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer