Strømprisene vinteren 2022-2023:

Slik blir vinterens strømpriser

Det er ikke fare for rasjonering, men hva skjer med prisene?

LYSERE STRØMUTSIKTER: Det ser ikke ut som vi må rasjonere strømmen i vinter, men hva skjer med prisen? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
LYSERE STRØMUTSIKTER: Det ser ikke ut som vi må rasjonere strømmen i vinter, men hva skjer med prisen? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Vis mer
Publisert

Det er nå lite sannsynlig at vi må rasjonere kraft denne vinteren, opplyser Statnett. De har endret sin vurdering av energisituasjonen fra stram (gult nivå) til normal (grønt nivå).

- Dette er første gang siden 24. mai i år, sier Karl Einar Svor i Gudbrandsdal Energi til DinSide.

Å slippe å rasjonere strøm er så teoretisk for de fleste norske strømkunder at vi skroller fort forbi nyheten som preget alle landets avisforsider tidligere i dag. Det alle lurer mest på er selvsagt: Hva skjer med prisene?

- Dette er godt nytt for forbrukere generelt. Prisprognosene for vinteren er langt lavere i dag enn for bare noen korte måneder siden, sier Svor.

- Markedene tror på gjennomsnitlig månedspris på 3,5 kroner per kilowattime (kWh) for januar og februar.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Han utelukker likevel ikke enkelte pristopper, men for å få priser så høyt oppe som ti kroner per kWh er det veldig mye som må klaffe.

- Prisen her henger fortsatt sammen med behov på kontinentet. Blir det en kald vinter i Europa, med lite vind, vil vi kunne oppleve høye priser i perioder.

Heldigvis er det også motsatt: Med mildvær og høy vindkraftproduksjon vil prisene kunne bli lavere.

Bør vi frykte rasjonering?

Skyhøye strømpriser i perioder er altså ikke helt utelukket, men frykten for rasjonering er altså avblåst, skal vi tro Statnett.

- Statnett vurderer kraftsituasjonen i alle prisområdene, fra normalsituasjon til rasjonering. Nå er altså situasjonen normal, og frykten for rasjonering er tilnærmet borte, forklarer Svor.

Sjansen for rasjonering i vinter er mindre enn fem prosent. Ekstremt mye større enn å få syv rette i Lotto - men likevel forsvinnende liten.

Skulle vi komme i rasjoneringssituasjon, er det heller ikke forbrukerne som får kuttet strømmen først, selv om alle selvfølgelig blir oppfordret til å spare, men industrien.

- Det er ulike steg i rasjoneringen, og det ligger ulike vurderinger til grunn - og det er opp til nettselskapene, sier Svor.

Frykten for rasjonering har vært til stede gjennom sommeren og tidlig høst, og skulle potensielt slå inn i mars-april, rett før snøsmeltingen.

- Den store mengden nedbør gjennom høsten har sammen med tilstrekkelig import, redusert forbruk og lav kraftproduksjon fra vannmagasinene bidratt til en bedret situasjon for denne vinteren, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Hun understreker likevel også alvoret i den store usikkerheten vi ser i det europeiske energimarkedet, også opp mot neste vinter

Siden sommeren har kraftproduksjonen vært lavere enn normalt, importen har vært høy og forbruket lavt. Statnett har fulgt situasjonen tett etter at lav magasinfylling og energikrise i Europa var med på å skape frykt for krafttilgangen i Norge i vinter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer