Hva får jeg i pensjon?

Slik booster du pensjonen din

Vi gir deg rådene til hvordan du får maks ut av pensjonen fra jobben og den du sparer selv.

TREDELT: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del, og i saken under kan du lese om hvordan du får mest mulig ut av pensjonssparingen. Video: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pensjonen du får den dagen du slutter å jobbe for godt, er satt sammen av tre deler:

  • Den første delen får du fra folketrygden, vårt «felles forsikringsselskap», som utbetales så lenge du lever. Hvor mye du har jobbet og tjent, vil påvirke hvor mye du får, så du kan altså øke folketrygdpensjonen ved å jobbe lenger.
  • Neste del kommer fra arbeidsgiver, og hvor mye de sparer for deg, bestemmer arbeidsgiveren din, men det spares likt til alle som jobber samme sted, og loven sier at de må spare mellom to og sju prosent av lønna di. Denne prosenten bør du følge med på, for hvor mye som spares for deg, påvirker i stor grad hva du vil få i pensjon.
  • Helt til sist, men minst like viktig, er egen sparing. Mange ser at det de får fra folketrygden og arbeidsgiver ikke gir dem nok å leve av når de slutter å jobbe, for du går tross alt ut i en «evig ferie» og kan endelig gjøre det du vil.

Sjekk hva du ligger an til å få

Dersom du er usikker på hvor mye du får i pensjon, er Norskpensjon.no et godt sted å starte.

Ved å logge inn her, får du oversikt over alle dine pensjonsavtaler, både aktiv og tidligere opptjening. Du får også en beregning av hva du vil få utbetalt i pensjon, samt mulighet til å reservere eller framskynde pensjonskapitalbevis til egen pensjonskonto (EPK).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer