Selge bolig

Slik bør du betale megleren

Skal du betale eiendomsmegleren for salgshjelpa med provisjon, fastpris eller timepris?

BOLIGSALG: Meglere skal ha betaling for bistanden de gir deg ved boligsalg, men du bør tenke over hvilken betalingsmåte du går for. Og husk at uansett betalingsmåte, kan du prute. Foto: NTB
BOLIGSALG: Meglere skal ha betaling for bistanden de gir deg ved boligsalg, men du bør tenke over hvilken betalingsmåte du går for. Og husk at uansett betalingsmåte, kan du prute. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste benytter eiendomsmegler dersom de skal selge boligen sin, og denne bistanden må boligselger naturligvis betale for.

Prisen for bare å selge en bolig, kan fort komme godt opp i titusen- eller hundretusenkronersklassen - alt etter hvilken type bolig som skal selges og hvor den er lokalisert.

Så, hva er fordelene og ulempene med de ulike måtene du kan betale for meglertjenestene?

... OG IKKE: Skal selge boligen, er det noen oppussingsgrep som er smartere enn andre. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Økonomens favoritt

Økonom og Luksusfellen-ekspert Lene Drange påpeker det faktum at en megler er en selger, og at provisjon således motiverer. Det er ingen hemmelighet og kan være bra for både deg og megler. Det er uansett en minimumspris som du må betale og megleren får.

- Det er vanskelig å si hvilken betalingsløsning som er best, fordi det er så mange faktorer som spiller inn, som hvilken bolig det er, hvor den ligger og mye mer, sier Drange til DinSide.

- Selv er jeg fan av provisjon, og har benyttet dette selv ved boligsalg, sier Drange videre.

GÅR FOR PROVISJON: Lene Drange har selv benyttet provisjon, og i saken forklarer økonomen fordelene og ulempene med ulike måter å betale megler. Foto: NTB
GÅR FOR PROVISJON: Lene Drange har selv benyttet provisjon, og i saken forklarer økonomen fordelene og ulempene med ulike måter å betale megler. Foto: NTB Vis mer

Fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet er enig i at en klar fordel med prosentvis provisjon, er at megler har egeninteresse av å få høyest mulig pris for boligen.

- Det er umulig å vite hva som lønner seg før du har solgt, men i all hovedsak velger boligselgere provisjon, sier Kasland til DinSide.

Forutsigbart eller uforutsigbart

Du må imidlertid avtale betalingsmåte og pris med megler i oppdragsavtalen, altså før salgsoppdraget settes i gang.

Kasland lister opp flere variabler som spiller inn på hvilken betalingsmåte som lønner seg når boligselger og megler skal gjøre opp, for eksempel beliggenhet og standard på boligen, hvordan markedet er akkurat når du skal selge og så videre.

- Ved fastpris vet du hva meglertjenesten vil koste, og det er forutsigbart, sier fagdirektøren.

- Å velge timepris, derimot, kan være ganske uforutsigbart, men meglere kan nok estimere hvor mye tid de bruker, sier Drange.

Administrerende direktør Carl Geving i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) forteller at i dag er det et lovkrav at megleren må gi tilbud på timepris og et anslag om hvor mange timer han/hun regner med å bruke på å gjennomføre oppdraget.

- Dette er mindre forutsigbart og kan bli dyrt hvis det viser seg at salgsprosessen trekker ut i tid, sier Geving til DinSide.

- I forslaget til den nye eiendomsmeglingsloven blir det foreslått å oppheve den obligatoriske plikten til å gi timepristilbud, samt oppheve plikten til å føre regning over medgått tid uavhengig av om oppdragsgiver har valgt timespris. Oppmykningen i loven på disse punktene er etter vårt syn ren gevinst, da eiendomsmeglerne sparer tid uten at det går på bekostning av verken kvalitet eller trygghet, fortsetter Geving.

Ja, du kan prute

Mye er avhengig av hvor «lettsolgt» boligen din er. Om du antar det er vanskelig å selge boligen, kan fastpris være lurt, mens hvis du tror at boligen er lettsolgt, kan provisjon lønne seg.

- Du kan godt prute på provisjonen eiendomsmegler tilbyr, sier Kasland.

- Fastpris gir forutsigbarhet for deg og megler, og det er helt greit, men husk å prøve å forhandle prisen ned om mulig før dere blir enig. Og i enkelte tilfeller kan det være lurt å forhandle på hva timesprisen er, tillegger Drange.

Hun minner også om at det er svært viktig å få kontroll på de andre kostnadene som kommer i tillegg til meglerprovisjonen. Dette er eksempelvis fotografering, markedsføringspakker, takstrapport, avgifter og tinglysning.

- Noen av disse kostandene er faste, mens andre kan variere. Det vil si at du kan forhandle om endelig pris, understreker Drange.

Boligselgere må altså regne på de forskjellige meglertilbudene, og blant annet vurdere om de tror at boligen kan bli solgt raskere enn det megler angir i antall timer, men dette er alltid et usikkerhetsmoment rundt dette.

- De aller fleste opplever at provisjon er den rimeligste og riktigste løsningen, sier Geving i NEF.

Få tilbud fra flere meglere

For å få det beste pristilbudet på boligsalget ditt, bør du be om tilbud fra flere meglere og velge den som passer deg best, ifølge Kasland.

Drange er enig:

- En annen ting jeg syntes er viktig, er å sjekke meglerne sine ferdigheter, ikke bare pris.

Du kan sammenligne meglere via diverse nettjenester, for eksempel på eiendomsmegler.no eller tjenestetorget.no, i tillegg til at du kan kontakte noen du kjenner som har solgt bolig i nærheten av der du bor. Da kan du høre med dem hva de fikk for boligen, hva megleren kostet og om de var fornøyd med begge deler.

Det er også en god idé å undersøke om meglerne har ulike garantier dersom boligen uheldigvis ikke blir solgt eller at du vil trekke deg fra salget.

- Så, det er viktig å høre med flere meglere, få priser fra dem og gjerne i de ulike variantene hos hver enkelt, oppsummerer Drange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer