Betale ned lån

Slik bør du prioritere å betale ned lånene dine

Rekkefølgen er klokkeklar, mener ekspert i Finansportalen.

FØRST OG SISTE: Du sitter gjerne med mer enn ett lån, og det kan være vanskelig å vite hvilket du skal prioritere å bli kvitt først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FØRST OG SISTE: Du sitter gjerne med mer enn ett lån, og det kan være vanskelig å vite hvilket du skal prioritere å bli kvitt først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du sitter gjerne med et studielån fra da du var «ung og lovende», som seinere har blitt toppet av både bolig- og billån. Kanskje har du til og med en ubetalt kredittregning eller et forbrukslån.

Har du oversikt over hvor mye lånene koster deg og hvilke du bør prioritere å kvitte deg med først?

Hvis ikke, bør du lese videre og se hva ekspertene anbefaler.

- Alltid billigere å ikke ha gjeld

Men, først litt generelt om gjeld og om hvorvidt du bør bli gjeldfri.

- Det vil alltid være billigere å ikke ha gjeld enn å ha gjeld, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Du hører kanskje fra tid til annen at du bør ha noe gjeld for å slippe formuesskatt, men dette understreker Realfsen at er feil. Er du i posisjon for formuesskatt, altså at du har en nettoformue på 1,48 millioner kroner eller mer, blir avkastningen av å betale gjeld redusert med omtrent ett prosentpoeng i forhold til om du ikke har skattbar formue. Dette skyldes at formuesskatten utgjør 0,85 prosent av nettoformuen.

- Det er med andre ord ikke lønnsomt å la være å betale ned gjeld, hvis målet med å ha gjelden bare er å unngå formuesskatt, sier Realfsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.