Slik bruker du feriepengene

Det er ingen grunn til å føle seg rik selv om feriepengene renner inn.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å føle seg rik når feriepengene renner inn på konto, men du bør tenke deg om før du går amok på shopping og dyre ferier. Det kan virke kjedelig å være fornuftig, men følger du våre råd, vil du bli økonomisk lykkeligere i fremtiden.

Når kommer feriepengene?

Feriepengene skal normalt utbetales siste lønningsdag før ferien. Det har blitt en sedvane i Norge at arbeidsgivere utbetaler feriepenger i juni, men du kan kreve å få dem utbetalt andre tider på året. Les alt om feriepenger her.

Fem råd for feriepengene:

1. Kvitt deg med forbrukslånene
Dette er dyre lån som koster deg mye i ekstra renteutgifter. Dette gjelder også kredittkortgjeld som har samlet seg opp over flere måneder. Våre tidligere undersøkelser viser at de verste långiverne tilbyr lån med renter på langt over 50 prosent for et lån på 10.000 kroner, som du etterpå nedbetaler over ett år. Vi snakker altså om en meget kortvarig lykke.

2. Lag en buffer
Du bør alltid ha litt penger i bakhånd hvis uforutsette ting skulle skje. Hvis kjøleskapet ditt ryker, eller du ødelegger en tann, bør økonomien din tåle det. Har du ikke en økonomisk buffer på 20.000-30.000 kroner, kan feriepengene hjelpe deg mot målet. Pass på at du har høyest mulig rente på denne kontoen. De beste sparerentene finner du her.

3. Invester pengene i noe lurt
Vi sier selvsagt ikke at du skal sette alle feriepengene dine inn i et risikofylt aksjemarked, men det er mange måter å investere på.

4. Betal store regninger
Det kan virke banalt, men få unna regninger mens du har penger. Det vil lette presset på økonomien resten av året. Det kan for eksempel være en god idé å sørge for at store forsikringsregninger forfaller i juni eller juli.

5. Betal ned andre lån
Noen ønsker å betale ned på boliglånet eller annen gjeld når de har ekstra penger til rådighet. Sørg for at du velger det dyreste. Har du et rent billån, er dette mest sannsynlig dyrere enn boliglånet ditt. Mange ønsker å betale ned på studielånet, men dette lånet er faktisk ikke så dyrt sammenlignet med andre og bør derfor være noe av det siste du prioriterer.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer