Slik bruker du skattesøket

Det ligger mye informasjon i noen tall.

Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden skattelistene ble offentliggjort. Veldig mange er misfornøyde med at likningstallene blir gjort kjent for alle. Samtidig er vel skattelistene litt slik som Se og Hør; ingen innrømmer at de kjøper, men alle leser.

Over 100 medier har lagt ut skattetallene, vi er en av dem. Og bare her på DinSide har dere lesere utført mer enn 1,7 millioner søk, og selv om det er en liten stund siden listen ble lagt ut, får vi inn flere tusen søk hver eneste dag.

Til skattesøket >>

Rask sjekk på mobilen

Mange bruker nok informasjonen fra skattelistene til å tilfredsstille nysgjerrigheten sin. Andre kan nok prøve å bruke det til praktiske formål. For eksempel, hvem bør betale turen på byen? Sjekk skattelistene og finn ut hvem som tjener best.

Skal du på deit, og lurer på hvem som bør betale? Sjekk hvem som tjener mest, gjennom enkle tastetrykk på mobilen.

Slik sjekker du skatten på mobilen >>

Men husk for all del at skattelistene på langt nær gir et fullstendig bilde av folks økonomi. Ha det i mente når du sjekker listene, og vil du virkelig vite hvor rik han eller hun er, må du nok spørre og håpe på et ærlig svar.

Sjekk om du tjener for lite

Skattelistene kan også brukes til å finne ut om du tjener mer eller mindre enn andre. Du kan sjekke folk som har tilsvarende stilling som deg, eller kanskje du vil se hvor mye mer sjefen din tjente i fjor.

Vi i DinSide har gjort gravingen for deg, og sammenliknet gjennomsnittslønnen til de forskjellige aldersgruppene. Sammenlikningen viser at gjennomsnittlig lønnstopp kommer når du er 47 år. I 2007 tjente 47-åringene 315.135 kroner i snitt.

Her ser du gjennomsnittslønnen i 2007 i de forskjellige aldersgruppene. Tabellen er basert på skattetallene for 2007.
Her ser du gjennomsnittslønnen i 2007 i de forskjellige aldersgruppene. Tabellen er basert på skattetallene for 2007. Vis mer


I denne artikkelen finner du en tabell med nøyaktige gjennomsnittstall for inntekt, formue og skatt for folk i alderstrinnene 17-67 år.

Kari tjener mindre

Det kan også være morsomt å sjekke gjennomsnittslønnen til forskjellige navn? Tjener Jens mer enn Kristin? Vi sjekket noen av Norges mest populære fornavn for å finne ut hvem som tjener mest.

Ola og Kari kan vel kalles erkenorske navn. Statistikken fra skattetallene viser at de to ikke har lik inntekt. I 2007 tjente Ola i snitt 284.686 kroner. Kari, derimot, tjente i snitt bare 197.803 kroner. Raskt omregnet betyr det at for hver 100-lapp Ola tjente, fikk Kari bare 69 kroner.

Men det er ikke Ola og Kari som er landets mest populære navn. Der troner Jan og Anne på toppen - og her er det også forskjell. Anne tjener 72 prosent av lønnen til Jan. Anne har en snittlønn på 207.985 kroner, mens Jan har en snittlønn på 288.360 kroner.

Søk på folk du ikke liker

Heldigvis er det noen som er så ærlige at de innrømmer de bruker skattelistene. DinSide intervjuet Pernille Berg, som ikke la skjul på hva hun brukte skattelistene til.

- Jeg har søkt på folk jeg ikke liker, fordi jeg ikke vil at de skal gjøre det bedre enn meg, sa hun til DinSide i denne artikkelen.

- Jeg vet jo noenlunde hva de nærmeste rundt meg tjener, for dem kan jeg spørre direkte. Det er mest perifere venner og bekjente jeg er nysgjerrig på. Det er litt som Facebook, en liten sladreverden der du er mest interessert i de som er i din omgangskrets.

Sjekk hva Norges mest populære etternavn tjener i snitt

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer