98 prosent av befolkningen har i dag en fastlege. Andelen av de som er fornøyd med ordningen har økt fra 32 prosent i 2000 til 44 prosent etter innføringen av fastlegeordningen, melder Helsedepartementet.
To tredjedeler av fastlegene er positiv instilt til ordningen, hele 35 prosent er mer fornøyde med arbeidssituasjonen nå enn før innføringen.
Legedekningen har blitt vesentlig forbedret her til lands. Antall ledige fastlegehjemler er redusert fra hele 349 i januar 2001 til 105 i mai 2004.
Antall innbyggere som står på en liste betjent av legevikar er redusert fra 200.000 personer i juni 2001 til 68.000 ved siste årsskifte. På samme tidspunkt hadde kun to kommuner midlertidig suspensjon fra ordningen, mot totalt 11 siden innføringen.
Legedekningen er imidlertid ikke god nok i små- og utkantkommuner. 103 kommuner kunne per desember 2003 ikke tilby innbyggerne reell mulighet til å bytte fastlege. Det har vært mindre vekst enn ønskelig i årsverk til allmennmedisinsk offentlig legearbeid. - Det er ingen tvil om at både befolkningens og legenes erfaringer med fastlegeordningen er positive. Med fastlegene har vi fått etablert en bedre relasjon mellom lege og pasient, og det har blitt bedre kontinuitet i relasjonen, sier helseminister Dagfinn Høybråten. Ordningen vil fortsatt måtte gå seg til gjennom kontinuerlig samhandling lokalt. Ventetid på time og telefontilgjengelighet bør følges spesielt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger