Fondssparing

Slik bytter du fond

Ett grep sparer deg for skatt ved fondsbytte.

AVKASTNING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine stående på konto sammenlignet med i fond. I saken kan du lese om hvordan du bytter fra ett fond til et annet. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Angrer du på at du satte pengene dine i fondet du valgte?

Da kan du heldigvis bytte til et annet fond om du vil det.

Når du bytter fond selger du i realiteten ett fond og benytter de frigjorte midlene til å kjøpe andeler i et annet fond. Et slikt fondsbytte regnes skattemessig som et salg, så hvis du har opparbeidet deg gevinst i fondet du ønsker å bytte, vil fondsbyttet dermed utløse gevinstskatt, skriver Verdipapirfondenes forening (VFF).

Unngå skatt ved fondsbytte

Men har du en aksjesparekonto (ASK), kan du bytte mellom ulike fond uten at det utløser gevinstskatt - med ASK skatter du nemlig av gevinsten først når du tar pengene ut av kontoen.

– Om du må betale skatt, eller får fradrag for tap, av fondsverdiene, er altså avhengig av hvilken kontotype aksjene eller fondene står på, forklarer spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet overfor Dinside, og utdyper:

– På ASK og investeringskonto betales skatten først når pengene tas ut av kontoen, mens på en aksje- og fondskonto (også kalt VPS-konto) må du betale skatt hver gang du selger et verdipapir med gevinst, eller får fradrag hver gang du selger med tap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer