Fondssparing

Slik bytter du fond

Ett grep sparer deg for skatt ved fondsbytte.

AVKASTNING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine stående på konto sammenlignet med i fond. I saken kan du lese om hvordan du bytter fra ett fond til et annet. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Angrer du på at du satte pengene dine i fondet du valgte?

Da kan du heldigvis bytte til et annet fond om du vil det.

Når du bytter fond selger du i realiteten ett fond og benytter de frigjorte midlene til å kjøpe andeler i et annet fond. Et slikt fondsbytte regnes skattemessig som et salg, så hvis du har opparbeidet deg gevinst i fondet du ønsker å bytte, vil fondsbyttet dermed utløse gevinstskatt, skriver Verdipapirfondenes forening (VFF).

Unngå skatt ved fondsbytte

Men har du en aksjesparekonto (ASK), kan du bytte mellom ulike fond uten at det utløser gevinstskatt - med ASK skatter du nemlig av gevinsten først når du tar pengene ut av kontoen.

– Om du må betale skatt, eller får fradrag for tap, av fondsverdiene, er altså avhengig av hvilken kontotype aksjene eller fondene står på, forklarer spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet overfor Dinside, og utdyper:

– På ASK og investeringskonto betales skatten først når pengene tas ut av kontoen, mens på en aksje- og fondskonto (også kalt VPS-konto) må du betale skatt hver gang du selger et verdipapir med gevinst, eller får fradrag hver gang du selger med tap.

Sparebank 1 har satt opp et eksempel dersom du har investert til sammen 100 000 kroner i aksjer og fond, og oppnådd 25 000 kroner i gevinst via en ASK.

Da kan du ta ut innskuddsbeløpet på 100 000 kroner helt skattefritt.

Gevinsten på 25 000 kroner kan du skattefritt reinvestere i andre aksjer og fond - altså kan du selge «fond A» og bruke pengene til å kjøpe «fond B» innenfor ASK-en, uten å betale skatt. Det er ingen begrensninger på hvor mye eller hvor ofte du kan kjøpe og selge aksjefond.

Skulle du ønske å ta ut hele beløpet på 125 000 kroner, skattlegges kun gevinsten som aksjeinntekt.

Slik bytter du fond

Hos Nordnet kan du trykke på «bytt»- eller «selg»-knappen når du vil selge et fond du allerede eier. Når du bytter fond, legges det en salgsordre i fondet du allerede eier, og når banken får bekreftet Nav-kurs, legges det en kjøpsordre for beløpet som står igjen etter salget. Fondsordrer gjennomføres én om gangen, og det tar som regel tre til fem virkedager før byttet er synlig på kontoen din, men dette varierer fra fond til fond, ifølge spareøkonom Sættem.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Bruker du DNBs Spare-app til ASK og fondssparing, kjøper, selger eller bytter du fond ved å klikke på det aktuelle fondet og pluss-tegnet nede i høyre hjørne.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Har du fondene dine på ASK hos Sbanken bytter du fond ved å klikke på «mine fond» og velge «bytt». Da får du opp en oversikt over alle fond du har tilknyttet kontoen, så skriver du inn beløp på de fondene du ønsker å bytte.

Du kommer deretter til fondslista, og her velger du hvilke(t) fond du ønsker å bytte til ved å trykke på handlevogn-knappen for det aktuelle fondet. Når du har valgt alle fondene du ønsker å bytte til, åpner du handlekurven og klikker på «kjøp». Velg fordeling mellom fondene du skal bytte til og deretter «bytt», samt «bekreft fondsbytte».

Er du usikker på hvordan du bytter fond på din spareplattform, bør du kontakte kundeservice hos den aktuelle banken for å få hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer