Coronavirus og økonomi

Slik er de nye låne- og sparevanene våre

Bankene ser flere atferdsendringer blant kundene sine i kjølvannet av virusutbruddet og ny økonomisk hverdag.

NYE VANER: Hva gjør vi med lånet og sparingen vår i disse corona-tider? Få svar i saken under. Foto: Stig B. Fiksdal
NYE VANER: Hva gjør vi med lånet og sparingen vår i disse corona-tider? Få svar i saken under. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Vi legger bak oss flere uker med økonomisk og samfunnsmessig unntakstilstand grunnet coronavirusutbruddet.

Alle er rammet av viruset og ringvirkningene av det på en eller annen måte, i større eller mindre grad.

Dette har blant annet påvirket det økonomiske atferdsmønsteret vårt, og dette har Dinside bedt om innsikt fra bankene om.

Enorm etterspørsel etter avdragsfrihet

DNB og Nordea, landets to største banken, melder begge om et enormt trykk fra kundene når det gjelder avdragsfrihet på boliglån.

- I en normal uke blir vi kontaktet av 400 kunder om avdragsfrihet, mens i denne perioden har det vært opptil 400 i timen, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB, til Dinside.

Få betaler ekstra på lånet

Det er noen som benytter seg av ekstraordinære innbetalinger på boliglån, nå som renta er lav, men her er det ingen store endringer blant DNB-kundene. Dette erfarer også Nordea:

- Corona-situasjonen overskygger det meste, og vi ser usikkerhet blant kundene. Det er svært få som har ønsket å betale inn ekstra på lånet sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem til Dinside.

Begge bankene forteller om veldig stor pågang på kundeservice og chat, og at de prøver å hjelpe de som tar kontakt så godt de kan.

Holder seg til spareplanen

Når det gjelder sparing, ser DNB at de fleste kundene holder deg til den planlagte, langsiktige spareplanen.

- Engangskjøpene i fond har gått noe ned, mens de fleste spareavtalene har fortsatt som normalt, sier Spiten.

- Nordmenn har blitt mer erfarne med å spare, spesielt i fond. Fra tidligere kriser har vi sett at mange ønsker å selge seg ut av fond, det har ikke skjedd nå. Vi ser derfor ikke et stort skifte i sparemønsteret, supplerer Ekrem i Nordea.

Selger mye gull-fond

Nordnet ser heller ikke store endringer i sparemønsteret, men noen av de aktive fondskundene deres har solgt både aksjefond og rentefond siden børsfallet startet i slutten av februar.

- De samme kundene har kjøpt norske aksjefond som investerer på Oslo Børs, samt trygge statsobligasjonsfond og fond som investerer i gull, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem til Dinside.

- Ellers har vi opplevd rekord i antall nye kunder så langt i år. Det tyder på at nordmenn ser muligheten for å kjøpe «billige» fond og aksjer nå som kursene har falt, fortsetter Sættem.

I mars, samt hittil i april, er de mest kjøpte fondene norske aksjefond som investerer på Oslo Børs. Det skyldes nok at Oslo Børs har falt mer enn andre børser hittil i år. En del kunder mener nok at fallet har vært litt for stort for norske aksjer, og tror Oslo Børs skal stige mer enn andre børser fremover, ifølge Nordnets spareøkonom.

Trygge rentefond som investerer i statsobligasjoner ligger også på kjøpstoppen for tiden. Dette er fond som faktisk stiger litt i verdi i krisetider, fordi investorer flykter til trygge investeringer.

Fond og børsnoterte fond som investerer i gull og gullgruveselskaper er også populært, fordi gull stiger også ofte i verdi i krisetider og anses dermed som «en trygg havn».

Vi setter nye sparemål

Appen Dreams er en populær sparemotivator for mange nordmenn. I denne appen kan du lage deg sparemål eller sette deg mål om å bli gjeldfri.

Den siste perioden har teamet bak appen sett at folk har doblet sparingen siden coronaviruset traff Norge, og i mars alene sparte nordmenn 50 millioner kroner med Dreams. Folk tar også ut mye mindre penger, men bevarer heller pengene på sparekontoen.

Det skapes også færre nye sparemål enn før, og målene som skapes er annerledes enn tidligere. De vanligste drømmene skapt har snudd seg helt. Før var det mye store investeringer som lange reiser, ny leilighet og ny bil, men nå er disse byttet ut med drømmer som kan skape lyspunkt og trygghet i framtiden.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Her er topplista over sparemål i Dreams mellom 15. mars og 15. april:

  1. Neste sommer
  2. Unne meg
  3. Kjøpe egen leilighet
  4. Fint hjemme
  5. Buffer
  6. Tatovering
  7. Ny bil
  8. Økonomisk selvstendig
  9. Restskatt
  10. Gjeldsfri

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer