Nav og utenlandsreiser

Slik er de nye Nav-reglene ved reiser til EØS

Nav har praktisert reglene som gjelder sykepenger, AAP og pleiepenger ved midlertidige utenlandsreiser innen EØS feil. Slik er de nye reglene.

- VI BEKLAGER: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie under mandagens pressekonferanse. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- VI BEKLAGER: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie under mandagens pressekonferanse. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag måtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og NAV-direktør Sigrun Vågeng beklage på det sterkeste at Nav helt siden 2012 har hatt feil praksis overfor sykemeldte og de som går på AAP.

Svært mange har fått kutt i stønaden sin, eller har fått krav om tilbakebetaling eller i verste fall sonet dommer, hvor det ikke har vært grunnlag for dette, ved reiser innen EU/EØS.

I tillegg til at de som er berørt av feil praksis skal få kompensasjon for dette, gjelder de nye reglene umiddelbart for de som mottar sykepenger, arbeids- og avklaringspenger og pleiepenger.

Slik er de nye reglene innen EØS

Det var i 2012 at EØS sin trygdeforordning trådte i kraft i Norge, som altså gir medlemmer av folketrygden rett til å beholde kontantytelser fra Nav også ved opphold i EU/EØS hvis man fyller de øvrige vilkårene til å få disse ytelsene etter norsk lov.

Altså har Nav helt siden 2012 hatt en feilaktig praksis, som kan ha rammet flere tusen Nav-brukere. Samtidig presiserte de på mandagens pressekonferanse at den nye praksisen gjelder umiddelbart for de som mottar disse stønadene i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer