Nav og utenlandsreiser

Slik er de nye Nav-reglene ved reiser til EØS

Nav har praktisert reglene som gjelder sykepenger, AAP og pleiepenger ved midlertidige utenlandsreiser innen EØS feil. Slik er de nye reglene.

- VI BEKLAGER: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie under mandagens pressekonferanse. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- VI BEKLAGER: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie under mandagens pressekonferanse. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag måtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og NAV-direktør Sigrun Vågeng beklage på det sterkeste at Nav helt siden 2012 har hatt feil praksis overfor sykemeldte og de som går på AAP.

Svært mange har fått kutt i stønaden sin, eller har fått krav om tilbakebetaling eller i verste fall sonet dommer, hvor det ikke har vært grunnlag for dette, ved reiser innen EU/EØS.

I tillegg til at de som er berørt av feil praksis skal få kompensasjon for dette, gjelder de nye reglene umiddelbart for de som mottar sykepenger, arbeids- og avklaringspenger og pleiepenger.

Slik er de nye reglene innen EØS

Det var i 2012 at EØS sin trygdeforordning trådte i kraft i Norge, som altså gir medlemmer av folketrygden rett til å beholde kontantytelser fra Nav også ved opphold i EU/EØS hvis man fyller de øvrige vilkårene til å få disse ytelsene etter norsk lov.

Altså har Nav helt siden 2012 hatt en feilaktig praksis, som kan ha rammet flere tusen Nav-brukere. Samtidig presiserte de på mandagens pressekonferanse at den nye praksisen gjelder umiddelbart for de som mottar disse stønadene i dag.

Nå har Nav oppdatert sine nettsider med hvilke regler som gjelder disse tre stønadsgruppene på reiser innen EØS:

For sykemeldte: Er du EØS-borger og skal reise til et land innenfor EØS, trenger du ikke søke Nav på forhånd, men du må sjekke at reisen er forenelig med dine plikter som sykmeldt.

For mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP): Hvis du vil reise til utlandet må du søke om å beholde AAP i utlandet før du reiser. Du kan få beholde AAP i inntil fire uker per kalenderår ved utenlandsopphold.

Hvis du er statsborger i et EU/EØS-land skal du ikke søke om å beholde arbeidsavklaringspenger ved opphold i andre EU/EØS-land. Dette gjelder dersom du fremdeles er tilgjengelig for oppfølging fra Nav og følger avtalte aktiviteter. Dersom oppholdet gjør at du ikke kan gjennomføre aktiviteter som er avtalt med Nav vil du ikke kunne beholde arbeidsavklaringspenger under oppholdet i andre EU/EØS-land.

For mottakere av pleiepenger: I utgangspunktet må du oppholde deg i Norge for å ha rett til pleiepenger. Hvis du oppholder deg i utlandet sammen med det syke barnet, kan du likevel ha rett til å beholde pleiepenger i inntil 8 uker i løpet av en periode på 12 måneder.

Dersom du er statsborger i Norge, Sveits eller i et EU/EØS-land, trenger du ikke å søke om å beholde pleiepengene ved opphold i EU/EØS-land eller Sveits. Varighetsbegrensningen på 8 uker i løpet av en periode på 12 måneder gjelder heller ikke dersom du er i denne personkretsen.

Info fra Navs fagavdeling om den nye regelforståelsen

På e-post opplyser Navs fagavdeling følgende om de nye reglene til Dinside:

  • Hvis du er statsborger i et EU/EØS-land skal du ikke søke om å beholde arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger ved opphold i andre EU/EØS-land. Dette gjelder dersom du fremdeles er tilgjengelig for oppfølging fra NAV og følger avtalte aktiviteter.
  • Alle som mottar stønader må være tilgjengelig for oppfølging og følge avtalte aktiviteter med NAV, som behandling og arbeidsrettede tiltak. Dette gjelder uavhengig av om du oppholder deg i Norge eller et annet EU/EØS-land. Om du er i tvil om du fortsatt kan følge avtalte aktiviteter må du kontakte NAV-kontoret. Du må ta høyde for at du kan bli innkalt til aktiviteter selv om du oppholder deg i andre land i EU/EØS.

Pass på de andre reglene

For å beholde pengene på utenlandsreiser innen EØS, påpeker Nav at man må oppfylle endel krav som gjelder generelt for de tre stønadsgruppene.

Disse er det viktig å sjekke før du bestiller billett på første fly til Alicante eller Las Palmas.

Eksempelvis har de som mottar AAP en aktivitetsplikt, hvor du må gi beskjed til Nav hvis noe hindrer deg i å gjennomføre planen som avtalt.

For sykemeldte er det greit å være klar over at dersom reisen forlenger sykefraværet ditt eller hindrer planlagte aktiviteter, kan du risikere at sykepengene stanses i den perioden du er på reise.

Her kan du lese oppdaterte regler for mottakere av pleiepenger, sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer