Slik er de nye panteautomatene

Panteautomaten T-9 skal gjøre det raskere å pante tomgods.

RASKERE: Med de nye panteautomatene skal det gå 30-50 prosent raskere å pante flasker. Foto: BERIT B. NJARGA
RASKERE: Med de nye panteautomatene skal det gå 30-50 prosent raskere å pante flasker. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Splitter nye panteautomater er på vei inn i butikkene, og ifølge Tomra kan disse gjøre pantingen både raskere og enklere.

Men du må fortsatt passe på at etikkettene er på tomflaskene.

Syns du panten er for lav? Det kan bli høyere pant fra 2016

Raskere panting

T-9: Den nye panteautomaten fra Tomra lyder navnet T-9. Foto: BERIT B. NJARGA
T-9: Den nye panteautomaten fra Tomra lyder navnet T-9. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Det er flere ting som er nytt med de nye panteautomatene, som lyder navnet T-9.

Panter du i en av de tidligere panteautomatene, roteres flasken for avlesning av strekkoden på etiketten. Her bør man passe på å legge flasken med strekkoden opp - siden det er der avlesningen foregår.

Når du legger en flaske eller en boks inn i den nye automaten, vil denne ikke lenger rotere, ettersom T-9 leser av i 360 grader.

Dette skal gjøre pantingen langt raskere, ifølge Tomra.

- Maskinen er mellom 30 og 50 prosent raskere enn de som står ute i butikkene i dag. Hvor mye rasker avhenger at hvilke type vi sammenligner med, forteller daglig leder Truls Haug i Tomra butikksystemer.

I tillegg kommer de nye panteautomatene med touch-skjerm, som både skal gi mer informasjon til brukerne, og gjøre det enklere for betjeningen.

Husk at det og er pant på disse flaskene

Ikke ta av etikettene

STREKKODE: Etiketten med strekkode bør være på plass når man panter, hvor det ligger informasjon om blant annet sorteringen av flaskene. Foto: BERIT B. NJARGA
STREKKODE: Etiketten med strekkode bør være på plass når man panter, hvor det ligger informasjon om blant annet sorteringen av flaskene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Som på de andre panteautomatene av eldre modell, vil det fortsatt være strekkoden på etikettene som leses av i den nye panteautomaten.

Årsaken er ifølge Truls Haug at det er her maskinen finner informasjon om hvordan flaska eller boksen skal sorteres.

Enkelte flasker kan og leses av etter formen på flaska, om de skulle mangle etikett.

- De fleste maskiner levert etter 2007 tar imot endel flasker uten etikett, flaskene blir da kun gjenkjent på form. Dette gjelder blant annet flasker som har en unik form som gjør at vi er 100 prosent sikre på at det er eksakt denne flasken, forteller Haug.

Han legger til at pantesystemet i utgangspunktet krever at etiketten skal være på flasken, men at de fleste kjøpmenn vil kunne godta at tomflasker uten strekkode og betale ut pant.

Les også hvor du får kjøpt nye Coca-Cola Life

Nye automater på Rema 1000

De nye panteautomatene er ifølge Truls Haug så langt å finne i rundt 100 dagligvarebutikker her til lands.

En av kjeden som så langt har fått av disse automatene i sine butikker, er Rema 1000-butikker.

- T-9 er et produkt REMA 1000 vil benytte framover, men valg av maskintype bestemmes også av andre parameter, som arealutforming på butikken og størrelse på panterommet. Derfor har man flere produkter man kan velge mellom, og det er våre kjøpmenn som selv avgjør om de vil ha T9-panteautomat i sin butikk, forteller Amalie Knudsen, kommunikatør i Rema 1000 til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer