Strømpris

Slik er et strøm­smart hjem

- Jeg er egentlig mer opptatt av komfort enn strømsparing, innrømmer smart strømkunde.

«LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER ...»: Det første som møter oss i denne leiligheten er et speil som viser strømpris og - forbruk i sanntid. Deretter blir boligen bare smartere og smartere. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en loftsleilighet på Carl Berner i Oslo bor Kenneth Nilssen (41) og hans samboer.

Bygården er fra 1936, og de som flyttet inn da leiligheten var helt ny, kunne nok ikke i sin villeste science-fiction-fantasi forestille seg hva Nilssen kom til å ha av tekniske innredninger 85 år seinere.

Det første som møter oss når vi entrer leiligheten hans er nemlig et smartspeil som viser strømprisen og -forbruket hans i sanntid.

- Jeg har Tibber Pulse og betaler timepris for strømmen min. Dette ville jeg visualisere på en kul måte, derav speilet, forteller Nilssen til Dinside.

Timet og tilrettelagt

Det er ikke alle forunt å kunne si «lille speil på veggen der, når er strømmen billigst i landet her?», og umiddelbart få svar på når det er smart å bruke eller spare strøm.

Nå er strømprisene skyhøye, spesielt i Sør-Norge, og kraftanalytikere frykter at prisene vil øke enda mer dersom ikke vannmagasinene får et etterlengtet påfyll av høstregn og vi får en vinter med lave temperaturer.

I Nilssens leilighet, derimot, ligger alt til rette for at han kan snike seg unna de høyeste strømtoppene.

Han har, i tillegg til strømpris i sanntid på speilet i gangen, tidsur på vaske- og oppvaskmaskinen, slik at de kan settes i gang når prisen er lavest og smartlys fra Ikea som skrur seg av og på alt ettersom han er hjemme eller ei, for å nevne noe.

- Jeg kan si «Hei, Siri, kan du slå på lyset på ...», og så hvilket rom. I samme system kan jeg via Apple HomeKit skape hendelser basert på når siste person forlater bolig, eller første person kommer hjem, forklarer Nilssen.

Les Dinsides tester av smarte strømstyringssystem:

- Komfort er viktigst for meg

Men selv om det smarte hjemmet til Nilssen gjør at han kan tilpasse strømforbruk etter -pris, er han mest opptatt av en annen ting:

- Jeg er teknologiinteressert, og liker at duppedingsene tilpasser seg meg. Ja, jeg kan se på speilet eller appen om jeg kan velge å fryse litt for å betale mindre for strømmen, men så liker jeg ikke å fryse, sier han.

- For meg er det komfortabelt å tidsinnstille oppvaskmaskinen slik at den er ferdig når jeg kommer hjem fra jobb, og så er strømsparingen en bonus.

Og, når motivasjonen hovedsakelig er komfort, kan ikke Nilssen svare eksakt på hvor mye han sparer på strømregninga med de smarte installasjonene sine. Men han sparer unektelig en god del.

Den beste strømavtalen

Forbrukerrådet framholder at den billigste strømmen er den du ikke bruker. Kombinert med en konkurransedyktig strømavtale, er mye gjort for folk flest.

- Det er helt umulig å gi et fasitsvar på hvilken strømavtale som er best og billigst hele året, noe det siste årets strømpriser er et godt eksempel på, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes til Dinside.

- Billigst på sikt har vært spotpris, selv om prisen er høy akkurat nå, men tåler du svingningene, er dette avtalen vi framdeles anbefaler, understreker hun.

... og det beste strømsparetipset

Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smartteknologi som eksempelvis lader elbilen når det er billigst og best kapasitet i nettet, er dette noe du selvfølgelig sparer penger på, ifølge Öberg.

- Å redusere innetemperaturen er imidlertid det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming. Så, hold innetemperaturen på mellom 19 og 22 grader, råder hun.

STRØMSJOKK: Kutt strømregninga med disse triksene. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Bli en smartere strømkunde

Videre oppfordrer Huseiernes energirådgiver deg om å aktivere den «hemmelige» HAN-porten på strømmåleren i sikringsskapet ditt.

- Selv uten å investere i masse smartutstyr og «duppeditter», kan dette være en fin måte å se sitt eget strømbruk i sanntid på. Slik kan du sakte, men sikkert, lære deg hvilke «strømtyver» du har hjemme, og hvilke vaner du kanskje kan legge om for å spare penger, sier Öberg.

Du kan også følge med på hva strømprisen er nå og i morgen, og på den måten vente med å sette på vaskemaskinen hvis prisindikatoren forteller deg at strømprisen er mye billigere seinere.

- Strøm er vanligvis et lavinteresseprodukt, men det kan lønne seg å ha et bevisst forhold til det i tiden som kommer. Strømprisen er historisk høy, og ny nettleie, som blir innført fra nyttår, stiller flere krav til oss forbrukere hvis vi vil holde regninga nede, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer