Stortingsvalget 2017:

Slik er inntekts- og utdanningsnivå til velgerne

Nær hver tredje SV-velger lever i en husstand med over 1 million i samlet inntekt. Andelen selvstendig næringsdrivende er større i MDG enn i Høyre og Venstre.

AVGJØR LOMMEBOKA VALGET AV PARTI: Kanskje, for det er forskjell på inntekt og lønnsnivå blant velgerne. Foto: NTB Scanpix
AVGJØR LOMMEBOKA VALGET AV PARTI: Kanskje, for det er forskjell på inntekt og lønnsnivå blant velgerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er to av funnene i en sammenstilt undersøkelse om velgertyper som Ipsos har utført på oppdrag fra NTBs datterselskap Nyhetsgrafikk.

Av undersøkelsen framgår det at andelen kvinnelige velgere er størst i Arbeidpartiet med 60 prosent, fulgt av KrF med 58 og SV med 57 prosent.

De mest mannsdominerte partiene er Frp og Miljøpartiet De Grønne der henholdsvis 73 og 67 prosent av velgerne er menn.

Eldst i sentrum

Godt og vel halve velgermassen til Venstre, Rødt, SV og MDG er under 40 år. Størst konsentrasjon av eldre velgere finner vi i KrF, der 36 prosent av de spurte er over 60 år. På plassen bak følger Senterpartiet, der 33 prosent har fylt 60.

Snittalderen blant velgerne er høyest i Sp, KrF og Frp med 51,6 år. Lavest er den i MDG og Venstre med 41,8 år.

Skilte Frp-ere

Skilsmissestatistikken toppes av Frp, der 13 prosent oppgir å være fraskilt eller separert. Denne andelen er lavest i KrF, med 4 prosent.

Andelen gifte velgere størst i KrF med 65 prosent, mens SV og Rødt har flest samboere, med henholdsvis 27 og 29 prosent. Andelen ugifte er størst i MDG med 40 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer