Slik er reglene for fersk fisk

Ingen krav til hvor ny fisken må være.

BRUK NESEN: Kravet er at fisk ikke skal ha vært frosset for å kunne kalles fersk. Og lukt sier mer om kvaliteten på fisken enn holdbarhetsdatoen, ifølge sjømatforskeren DinSide har snakket med. Foto: colourbox.com
BRUK NESEN: Kravet er at fisk ikke skal ha vært frosset for å kunne kalles fersk. Og lukt sier mer om kvaliteten på fisken enn holdbarhetsdatoen, ifølge sjømatforskeren DinSide har snakket med. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du fisk til middag som er merket som fersk, sier dette ingenting om hvor mange dager det er siden fisken ble fanget eller slaktet.

Dette betyr i praksis at fisk som selges som fersk, kan være over to uker gammel.

Slik er regelverket

Det norske regelverket som bestemmer hvilken fisk som kan kalles for fersk, tar nemlig ikke hensyn til antall dager som er gått siden fisken ble fanget eller slaktet.

– I vårt regelverk er fisken fersk så lenge den ikke har gjennomgått annen behandling enn kjøling – altså ikke frosset, saltet eller foredlet, sier rådgiver Sylvi Anita Olsen i Mattilsynet til DinSide.

Fersk fisk skal merkes med slakte- eller fangsdato, som her er 4. april. Foto: Berit B. Njarga
Fersk fisk skal merkes med slakte- eller fangsdato, som her er 4. april. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Altså er det tillatt å kalle fisken for fersk, når den fra slakting til siste forbruksdag er over to uker gammel, så lenge den ikke er frosset ned. Slik var tilfellet med laksen DinSide fant i en kjøledisk i dagligvarebutikken.

Fisken er slaktet 4. april, og siste forbruksdag er 21. april. Kjøper man fisken på siste forbruksdag er den altså 17 dager gammel.

I fiskebutikken Fjelberg Fisk&Vilt i Oslo, selger de derimot ikke fisk over disk som er mer enn én uke gammel.

– Fisk har lenger holdbarhet enn mange tror, og den blir bedre på smak om den modnes noen dager. Ved riktig lagring har fisk gjerne holdbarhet på opptil én uke, eldre fisk enn det selger jeg ikke, sier daglig leder Christopher Lossius.

Les også: Sjekk hvilke matvarer som inneholder den beryktede palmeoljen

Temperatur viktigere enn dato?

Fisk er det man kaller en lett bedervelig vare, og holdbarhetstid er avhengig av mange forhold, ifølge Olsen i Mattilsynet.

Om merkekrav til fersk fisk

Fersk fisk skal merkes med fangst- eller slaktedato, i tillegg til siste forbruksdag. Merking med pakkedato er valgfritt.

Kjøper du fersk fisk over disk har du krav på å få oppgitt når fisken ble slaktet eller fanget.

Kilde: Matportalen.no


– Blant annet opprinnelig kvalitet, håndtering og ikke minst temperatur påvirker fiskens holdbarhet, sier Olsen, og legger til at det er produsenten som fastsetter fiskens holdbarhetsdato.

Forsker Margrete Esaiassen ved Nofima i Tromsø bekrefter hvor viktig riktig temperatur er for fiskens holdbarhet.

Ifølge Esaiassen blir fisk blir mye fortere dårlig ved en temperatur på 4 grader, som i kjølediskene på dagligvarebutikkene, enn hvis fisken ligger på is.

– Jeg gjetter at laksen som ved utløpt dato var 17 dager gammel, har ligget på is før pakking, mener Esaiassen, som oppfordrer forbrukerne til å ikke henge seg opp i datoen på produktene.

– Holdbarhetsdato kan være misvisende. Stol heller på nesen. Så lenge fisken lukter friskt eller nøytralt er det ikke noe galt med den, sier Esaiassen til DinSide.

Har du kjøpt fisk som viser seg å lukte surt, bør du klage til butikken, og eventuelt benytte deg av Rema 1000s nye Fersk Fisk-garanti som gir deg ny vare og pengene tilbake.

Les også: Ferskvare ikke alltid sunnest

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer