Kan sjefen sjekke din private e-post?

Slik er reglene om du bruker en privat e-postkonto i jobben

Sjekk hvilke regler som gjelder.

PRIVAT E-POST? Da bør arbeidsgiveren din holde seg unna. Foto: Pål Joakim Pollen
PRIVAT E-POST? Da bør arbeidsgiveren din holde seg unna. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Som kjent kan arbeidsgiveren din i noen tilfeller sjekke jobb-e-posten din, når reglene for denne typen innsyn blir fulgt. Samtidig er det en del arbeidsgivere som etter alt å dømme bryter disse reglene.

Men hva med din private e-postkonto, hvis du bruker den i jobbsammenheng? Kan arbeidsgiveren din kreve å sjekke denne, om det for eksempel er mistanke om at du som arbeidstaker har gjort noe som ikke er helt innafor?

Stor teknisk forskjell

Tobias Judin, som er juridisk rådgiver i Datatilsynet, sier til Dinside at det er en vesentlig forskjell på en e-postkonto du har gjennom jobben, og en privat konto, som eksempelvis en g-mail-konto du har opprettet selv.

Ikke minst på det tekniske plan:

- Hvis du jobber i en virksomhet hvor du får en e-postkonto fra jobben, er det fysisk mulig for arbeidsgiver med innsyn. Med en privat e-postkonto er det derimot teknisk umulig for arbeidsgiveren å gjøre innsyn, påpeker han.

Personvernreglene som Datatilsynet håndhever, gjelder altså der det er en teknisk mulighet for arbeidsgiveren å sjekke kontoen.

Ikke krav om innsyn i privat e-post

Skal arbeidsgiver kunne kreve å sjekke din private e-postkonto når den er brukt i jobbsammenheng, må det eksempelvis bli bestemt i retten eller lignende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer