I sommer kunne Nordea og Santander få seg Apple Pay i Norge. Nå har også Sbanken, med sine 445.000 aktive kunder, rullet ut løsningen.
- Tusenvis står på vår Apple Pay-venteliste. Vi har aldri sett en slik entusiasme for en tjeneste hos Sbanken noen gang, hevder Sbankens daglige leder Magnar Øyhovden i en pressemelding.

- Sikker på at det gjør hverdagen enklere
Aktiverer de funksjonen, kan de nå betale med iPhone-en eller Apple Watch-en i en rekke norske butikker.
For betalingsterminaler som i dag kan ta i mot kontaktløs betaling fra bankkort, med «tæpping», kan ta i mot Apple Pay-betalinger, også.
- Terminalene bruker i dag NFC for å kommunisere kontaktløst/trådløst med betalingskort, og mobiler og Apple Pay benytter seg av samme teknologi for å kunne gjennomføre en betaling i butikk, sier Ove Skeie i Nets i en pressemelding.
- Men kontaktløs betaling har inntil nå vært dyrere for butikkene, og derfor har ikke alle brukersteder åpnet for dette, har administrerende direktør Ståle Bie i Verifone fortalt Dinside.
Foreløpig må Apple Pay-brukere derfor se etter symbolet for kontaktløs betaling, eller Apple Pay-logoen, på betalingsterminalen. Noe Nets anslår at 35 prosent av terminalene har.
Men før det blir aktuelt, må du uansett skaffe deg tjenesten. Slik gjør du det.
#1: Riktig dings for Apple Pay
For å bruke Apple Pay kreves det en Apple-dings – naturlig nok. For de fleste vil det mest aktuelle være en iPhone, som legges inntil betalingsterminalen for å gjennomføre betalingen med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.
iPhone-en din må ha iOS 11.3 eller nyere, og bør ikke være for gammel. iPhone 6 fra 2014 er den eldste som støttes, som altså betyr at Apple Pay fungerer på disse modellene:

- iPhone X
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus
- iPhone SE
Apple Pay kan også brukes med disse iPad-modellene:
- iPad (6. generasjon)
- iPad (5. generasjon)
- iPad Pro
- iPad Air 2
- iPad mini 4
- iPad mini 3
Apple Pay fungerer på alle de fire generasjonene Apple Watch, som lar deg betale ved å sveipe klokka på terminalen. Pay kan også brukes fra en MacBook Pro med Touch ID, eller på Mac-er fra etter 2012 sammen med en iPhone eller en Watch, for betalinger på nett.

#2: Riktig bank for Apple Pay
Apple Pay fungerer ikke uavhengig av hva slags bank du har.
Du har nå tre valg:
- Nordea: Nordea-kunder kan legge inn både Mastercard- og Visa-kort, både debet- og kredittkort, i Apple Pay.
- Santander: Santander-kunder kan legge inn Visa-kredittkortet sitt i Apple Pay.
- Sbanken: Sbanken-kunder fikk 29. august muligheten til å legge inn sine Visa debet- og kredittkort i Apple Pay.
Om flere banker knytter seg til Apple Pay vil tiden vise. Men den aller største, DNB, vil trolig satse på sin egen løsning for mobilbetaling i butikk, gjennom Vipps.

#3: Lag din Apple Pay-bruker
Har du riktig bank og riktig dings, ligger alt klart for at du kan lage Apple Pay-brukeren din. Altså legge inn kortet ditt i tjenesten.
Apple Wallet-appen, som er den appen som huser Apple Pay-opplysningene dine, lar deg legge til kortet ditt ved å ta bilde av det. Men hos Nordea byr det på flere steg enn som så.
- Nordea: Banken krever at du enten har Mobilbank- eller Nordea Wallet-appen installert, men du kan starte prosessen med å legge inn kortet ditt rett i Apple Wallet-appen om du ønsker. Du må uansett bekrefte identiteten din med BankID.
- Santander: Å legge inn Santander-kredittkortet ditt gjør du rett i Apple Wallet-appen.
- Sbanken: Også hos Sbanken kan du legge inn Visa-kortet ditt ved å bare skanne det i Apple Wallet-appen. Du kan også velge å heller gjøre det i Sbankens egen app.
«Vi belaster deg ikke et eget gebyr for bruk av kortet ditt via Apple Pay» lover Santander.
«Apple Pay er kostnadsfritt for Nordeas privatkunder» forteller Nordea.
(Artikkelen ble første gang publisert 20. juni 2018, og er oppdatert med nye opplysninger).
