Nyttårforsetter:

Slik får du bedre økonomi i 2019

«Betal kredittgjelden i tide» er ett av de beste målene du bør sette, ifølge ekspertene.

FRISK START: Finn ut hvilke grep du bør gjøre i privatøkonomien din for å få et lønnsomt 2019. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FRISK START: Finn ut hvilke grep du bør gjøre i privatøkonomien din for å få et lønnsomt 2019. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å sette seg noen mål for et nytt år. Kanskje du går for gjengangerne «trene mer» og «spise sunnere», men hvorfor ikke sette noen nyttårsforsett for å få sunnere privatøkonomi i 2019?

Hvillke økonomiske forsett du bør sette, er selvfølgelig avhengig av din situasjon og livsstil. Dinside har snakket med et par eksperter som kommer med sine beste forsettforslag.

Fem forsett for bedre privatøkonomi

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har delt forsettforslagene sine inn i fem kategorier, slik at du kanskje finner de du helst bør skrive ned før du entrer årets siste fest.

  1. Kreditt: Betale ned hele kredittkortsaldoen i løpet av 2019, og aldri mer bruke kredittkort hvis du ikke har nok penger på lønnskontoen til å betale hele kredittkortregninga innen fristen.
  2. Renter: Sjekke innskuddsrenten på kontoene dine og flytte pengene dit du får best rente. Det kan også være lurt å sjekke renten på brukskortet ditt.
  3. Forsikringer: Få orden på forsikringene dine ved å sjekke hvilke du har gjennom jobben, samt finne frem i alle forsikringsavtalene dine og hva de koster. Ta også stilling til hvilke forsikringer du virkelig trenger, og ta kontakt med minst tre selskaper og be om tilbud før du undertegner avtale.
  4. Pensjon: I løpet av januar skal du ta en sjekk på hvordan det står til med pensjon som stammer fra tidligere arbeidsforhold. For å få oversikten over pensjonskapitalbevisene dine, logger du på Norsk pensjon. Hvis du har to eller flere pensjonskapitalbevis, skal du samle disse hos ett selskap som ikke har administrasjonsgebyr. Du kan sjekke gebyrene hos Finansportalen. Videre skal du bytte til globale indeksfond når du sparer langsiktig til pensjon i pensjonskapitalbevisene og annen sparing til pensjon, fordi indeksfond har lavere gebyrer enn aktivt forvaltede fond, og lavere gebyrer gir deg mer i pensjon.
  5. Investeringer: I januar skal du sjekke ut hvor mye du betaler i årlige gebyr i fondene dine. Forbrukere betaler nemlig 5,3 milliarder kroner årlig i fondsgebyrer. Dersom forbrukerne byttet til de billigste fondene ville de spart fire milliarder kroner i året, forutsatt at de velger de billigste indeksfondene for alle andre kategorier enn norske fond.

Finn ut hva du kan bli bedre på

Også forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener det er lurt å sette seg økonomiske nyttårsforsett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer