Slik får du beste rente

Du trenger ikke bytte bank for å få mer penger å rutte med.

FETERE LOMMEBOK kan bli resultatet om du orker å ta et par telefoner. Foto: Istockphoto.com
FETERE LOMMEBOK kan bli resultatet om du orker å ta et par telefoner. Foto: Istockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styringsrenten ble satt opp 0,25 prosentpoeng onsdag, og bankene vil følge etter. Det er imidlertid konkurranse i bankmarkedet, noe du kan forsøke å utnytte til din fordel.

Selv om bankene har et mer gjennomsiktig system enn for eksempel forsikringsbransjen, er det fortsatt slik at nye kunder gjerne får de beste tilbudene. Så hvordan kan du sikre deg superrente uten å bytte bank?

Vi har samlet tipsene du kan bruke for at banken skal vurdere deg som en bedre lånekunde.

Bedre rente til store lån

Merk deg først noen av bankenes prinsipper som fører til forskjellsbehandling av kunder: Som oftest tilbyr bankene deg en bedre avtale dersom du binder deg til flere produkter og tjenester. Du bør undersøke om det lønner seg for deg å bli såkalt totalkunde

De fleste bankene gir også en lavere rente jo mer du låner, men husk at dette gjelder selve beløpet og ikke belåningsgraden. For da er det motsatt: du får som regel høyere rente jo høyere belåningsgraden er, det vil si hvor stor andel av boligens markedsverdi du trenger å låne. Dette fordi banken da regner deg som en mindre sikker betaler og de anser sin egen risiko som større ved å låne deg pengene.

Men også her finnes det unntak: Hvis du kvalifiserer til førstehjemslån, kan du låne opptil 100 prosent av boligens verdi til en svært gunstig rente. Som regel har førstehjemslånene de aller beste rentebetingelsene.

PRISLISTE: De beste førstehjemslånene nå

Hva kan du gjøre?

Disse punktene kan påvirke bankens oppfatning av deg som kunde:

 • Lønnsbevis: Når banken vurderer deg som låntaker, er inntekten din en viktig faktor, men mange glemmer at de kan informere banken underveis når de stiger i lønn. Bare et lite lønnshopp kan påvirke bankens beregning av din betjeningsevne. Din siste lønnsslipp, eller et lønnsbevis fra arbeidsgiver er som regel alt som skal til av dokumentasjon.
 • Refinansiering: Har verdien på boligen din steget de siste månedene? Ettersom boligmarkedet fikk en kraftig trøkk under finanskrisen, bør du først undersøke hvordan det ligger an, kontakte banken. Undersøk boligens verdi ved hjelp av en eiendomsmegler, takstmann eller vår boligkalkulator. Er verdien på boligen høyere enn verdivurderingen som ligger til grunn for bankens beregning, kan det være aktuelt med en refinansiering. Høyere verdi gir banken bedre sikkerhet, som igjen gir grunnlag for bedre rente.
 • Hva er boligen din verdt nå? Prøv vår boligkalkulator

 • Be om et nytt tilbud: I perioder er det store forskjeller mellom dyreste og billigste bank, men bankene lever av sine kunder, og et godt tilbud fra en annen bank kan være et effektivt hjelpemiddel til bedre rente. Det blir stadig enklere å undersøke hva de andre bankene kan tilby deg. Bruk Finansportalen eller vår boliglånskalkulator. Og vil ikke banken din matche tilbudet, er det jo bare å bytte bank.
 • Sjekk hvilken bank som tilbyr best boliglånsrente nå:
  Beste boliglånsrente 1 million
  Beste boliglånsrente 2 millioner
  Ditt lån? Boliglånskalkulatoren gir deg nøyaktig svar

  Deler av denne saken har også tidligere vært publisert på DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer