Ei skjorte som er for liten, en kjøkkendings du hadde fra før eller en utilgivelig stygg vase. Det er mange grunner til å bytte julegaver, og romjula er selveste byttehøytida.
Men det er ikke selvsagt at du kan bytte julegavene.
- Du har ikke en lovfestet bytterett. Ønsker du å bytte en gave, må du sjekke med butikken og hva vilkårene deres er, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, til DinSide.
Da er det bare å ta på seg sitt største smil og ta med sine aller beste manerer på bytterunden.
Har du fått byttelapp?
Har du flaks, har gavens giver vært føre var og bedt om byttelapp.
- De fleste gaver med bytterett kommer med byttelapp eller et byttekort.
Her vil det stå betingelser, som hvor lang tid du har på deg til å bytte varen, og om varen må byttes i en bestemt filial av butikken.

- Følger det ikke med, må du nesten spørre den du har fått gaven av om hvor de har kjøpt den.
Mange butikker bytter varer selv om det ikke følger med byttelapp. Det aller viktigste du tar med deg på bytterunden er likevel: Dette er ingen rett du har, dette er en service butikkene gir.
Hvor lenge kan du bytte?
Hvor lang tid du har på deg, vil variere fra butikk til butikk. Følger det ikke med byttelapp, er det smart å kontakte butikken så fort som mulig, eller sjekke på nettsidene deres.
For eksempel har flere klesbutikker åpent kjøp i 30 dager, mens andre lar deg bytte gaver i en måned fra kjøpstidspunktet.
Elektronikkjedene har enda lenger returrett; har du fått en gave kjøpt på Elkjøp er det 50 dagers åpent kjøp, mens Power har 60 dagers åpent kjøp. Gull, om flere har hatt samme tanke og innfridd ditt harde pakkeønske.
Flere butikker har også utvidet retur- og bytterett i forbindelse med jula. Ta for eksempel nettbutikken Djerf Avenue:
Klesbutikken har vanligvis 14 dagers returrett, men de har utvidet retur til 16 januar for alle varer som er bestilt i desember.
Hennes & Mauritz har enda lenger returrett i forbindelse med jula. Har du fått en gave herfra som ikke passer, kjøpt mellom 1. november og 24. desember, har du hele januar på å bestemme deg på om du vil bytte.
Hva om varen er på salg?
Noen har vært smarte og kjøpt julegaver på salg, for eksempel på Black Friday. Andre varer er kjøpt til fullpris, men kan være på salg når du kommer i butikken for å bytte.
Siden bytterett ikke er en lovfestet rettighet, har vi ingen spesielle regler som bestemmer hvordan byttingen skal foregå, forteller Gløersen.
- Det er derfor butikkenes bytteregler som gjelder, og de varierer fra butikk til butikk. Noen butikker tilbyr bare bytte i romjula før januarsalget starter. Andre har lengre frister, sier Gløerstad.
- Det er nok nettopp på grunn av nyttårssalget det ofte er en ganske tight frist. Butikkene ønsker å få byttene ferdig før de starter på nyttårssalget sitt.
Noen butikker har regler som sier at salgsvarer, for eksempel kjøpt på Black Friday, ikke kan byttes i det hele tatt, mens andre - som nevnt over - har rausere ordninger.
Hvilket beløp du får til å bruke i butikk er avhengig av hvordan butikkene opererer. Noen gir deg bytterett på full pris, mens andre følger prisen på varen i butikk den dagen du bytter.
Kan jeg prøve varen om jeg vil bytte den?
Har du planer om å bytte en vare, er det smart å behandle den pent, sørg for at alle lapper henger på, og at originalemballasjen er intakt. Noen butikker bytter varer som er tatt ut av emballasjen, mens andre krever ubrutt forsegling.
Rådet er derfor klart: Er du i det minste i tvil om du har tenkt å beholde gaven, så hold fingrene av fatet.
Pakk gjerne gaven pent inn i papiret igjen, eller legg den et sted der du ikke risikerer at det vil få flekker eller riper.