Slik får du finnerlønn

Har du funnet en pose med penger - eller et verdifullt smykke? Kanskje en sølvkniv fra år 237? Husk at du kan kreve finnerlønn!

Publisert
Sist oppdatert

Har du funnet en pose med penger, et verdifullt smykke eller kanskje en gammel gullmynt? Vær oppmerksom på at du kan kreve finnerlønn for din flaks - og selvsagt din moralske integritet.

10-20 prosent

- Det er loven om hittegods som gir oss svaret på hva du kan kreve, sier advokat i Advokatene i markedet, Jens Otto Haugland.

Nærmere bestemt paragraf ni, om finnerlønn, i loven om hittegods.

Har du gjort et gullfunn? Husk at du kan kreve finnerlønn! Foto: Per Ervland.
Har du gjort et gullfunn? Husk at du kan kreve finnerlønn! Foto: Per Ervland. Vis mer

Ifølge loven skal en finnerlønn normalt ikke settes til mer enn 20 prosent av gjenstandens verdi, og ikke over 15 kroner når
godsets verdi er mindre enn 100 kroner. Har gjenstanden en verdi på mellom 100 og 500 kroner, bør satsen være 15 prosent, men ikke mer enn 50 kroner. Avslutningsvis bør finnerlønnen være ti prosent om gjenstandens verdi overskrider 500 kroner.

Finneren kan nekte å gi fra seg hittegodset før eieren før har utbetalt en passende finnerlønn, og dekket eventuelle kostnader finneren har hatt med godset. Om partene ikke blir enige, er det politiet som skal fastsette hvor mye finneren skal ha.

Ikke i kirken

Finner du en skatt, er det imidlertid lurt å vente litt med å juble. For det er ikke alltid man kan kreve finnerlønn.

Advokat Jens Otto Haugland, Advokatene i markedet.
Advokat Jens Otto Haugland, Advokatene i markedet. Vis mer

Lovens paragraf tre sier nemlig at ansatte i samferdselsforetak (eksempelvis drosje, jernbane, buss) som finner hittegods på område virksomheten rår over, skal ta vare på godset, men at de ikke kan kreve finnerlønn.


- I tillegg kan ingen kreve finnerlønn om hittegodset er funnet i kirke, forsamlingshus, skole, teater, kino, hotell, herberge, vertshus, kontor, arbeidsplass, butikk eller liknende, sier Jens Otto Haugland.

I hovedsak vil altså en finnerlønn utløses dersom du finner den ute i den frie natur.

Gamle skatter

Likeledes er reglene annerledes for gamle kulturminneskatter. For finner man en slik, plikter man å melde funnet til politimyndighetene på stedet man fant det, eller til Miljøverndepartementet (som administrerer kulturminneloven).

Departementet skal skjønnsmessig fastsette en finnerlønn som deles likt mellom finner og den som eier grunnen der funnet ble gjort. Er funnet av sølv eller gull, skal finnerlønnen minst settes til metallverdien etter vekt, med et tillegg som ikke må være under ti prosent av metallverdien.

Dersom særlige grunner foreligger, kan departementet fastsette en lavere finnerlønn, eller bestemme at grunneiers andel helt eller delvis skal bortfalle.

Skattejakt

Om du fant en gammel kulturskatt, ville du da levere den til staten? (Avsluttet)
Nei(46%) 474
Ja(39%) 394
Vet ikke(15%) 152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge kulturminneloven er følgende å betrakte som kulturminner (som i utgangspunktet er statens eiendom):

  • Ting fra oldtid og middelalder (inntil år 1537) som våpen, redskap, kultgjenstander samt steiner, trestykker eller gjenstander av annet materiale med innskrifter eller bilder, bygningsrester uten samhørighet med bygning eller rester av disse, innbo, kirkeinventar, smykker, arkivsaker, skjeletter og lignende.
  • Mynter fra før år 1650.
  • Samiske kulturminner av den art som er nevnt under det første punktet og som er eldre enn 100 år.
Dessverre er ikke en eventuell skatt du finner skattefri...

- Finnerlønn regnes som helt vanlig skattepliktig inntekt, avslutter advokat Haugland.

Kilder: Kulturminneloven, hittegodsloven og advokat Jens Otto Haugland.

AKTUELT:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer