Slik får du Hollywoodsmilet

Det er ikke morsomt å vise sitt bredeste smil når det er en grågul tannrekke bak leppene. Men det kan du gjøre noe med.

Publisert
Sist oppdatert

Filmer, blader og kjendiser viser oss hvor blendende hvitt smilet skal være, men slik blir det ikke av seg selv.

De siste fem årene har antall mennesker som bleker tennene økt med 300 prosent i USA. Der er det blitt det mest populære tiltaket for å fikse på utseendet, men utviklingen er ikke like eksplosiv her.

Det er flere grunner til at tennene blir misfargede:

  • Infeksjonssykdom som barn kan forstyrre forkalkningen av tennene slik at de lettere blir fargede.
 

  • Barn under 13-14 år får misfargede tenner av behandling med antibiotikumet tetracyklin.
 

  • Lokale infeksjoner i melketennene kan gi skade på de permanente tennene og lettere gi misfarging
 

  • Kaffe, rødvin og tobakk gir raskere gulning.
 

Da vet du hvorfor du har det, og slik blir du kvitt misfargingen:

Tannkrem
Det finnes en del tannkremer som skal bleke, men de har begrenset effekt fordi den tillatte mengden blekemiddel de kan inneholde er lav. Blekemiddelet er etsende, og kan i større mengder skade slimhinnene. En del av tannkremene inneholder stoffer som reflekterer lyset bedre. Dette gjør tennene mer skinnende. Tannlege Knut Klette forteller at dette nok ikke er en vidunderkur, men kan kanskje hjelpe personer som allerede har bleket tennene med å vedlikeholde fargen.

Tannpuss hos tannlegen
Du kan få pusset vekk misfargen på tennene hos tannlegen hvis den sitter utenpå emaljen. Dette kan være nok, og du unngår de dyrere alternativene. Det koster tannlegens timepris, og gjøres som regel på en vanlig tannlegetime.

Hjemmebleking
Den mest vanlige blekemetoden går ut på å lage en form som passer nøyaktig til tennene. Denne fylles med blekemiddel. Formen brukes flere timer om gangen, for eksempel om natten, og blekemiddelet fylles i før den settes på. To ukers behandling er som regel nok. Behandlingen kan gjentas etter 1-3 år, men formen må da sjekkes av tannlegen. Det er viktig at den passer.

- Det er veldig lav risiko for at noe går galt med slike behandlinger. Blekemiddelet blir holdt på plass av formen og virker bare på tennene, sier Kleppe.

- Man har forsøkt å pøse på med blekemiddel i munnen på rotter og hamstre, og da har man påvist sårdannelser i svelget og magesekken, så det er viktig at formen passer, sier Klette.

- For å være sikker på et godt resultat bør man unngå mat og drikke med sterke fargestoffer - som vin, juice og kaffe - de første ukene etter behandlingen.

Behandlingen koster cirka 2500 kroner for én form, altså 5000 kroner for bleking både oppe og nede.

Tannlegebleking
Blekingen kan gjøres hos tannlegen. Prosessen er den samme som nevnt over, men forsterkes ved å tilføre lys og varme og et sterkere blekemiddel. Prisen vil være 2000-2500 kroner pr. kjeve.

Det er sikkert å gjenta prosessen ofte, men det er som regel ikke nødvendig å gjøre det mer enn én gang i året.

Gjør-det-selv
I andre land selges ”gjør-det-selv”-pakker for hjemmebleking. Dette blir frarådet av norske eksperter. Det er viktig at tannlegen følger med på blekingen. Gjenoppstår misfarging raskt, bør tannlegen vurdere annen behandling.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer