Brukt opp pengene i ferien?

Slik får du kontroll på økonomien etter sommerferien

Det er fort gjort å bruke mer penger enn du burde når det er sol og sommerfri.

HVEM HAR RÅD TIL DROSJE?: Har dere akkurat kommet hjem fra ferien og er helt blakke, er det om å gjøre å få privatøkonomien på rett kjøl igjen så fort som mulig, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HVEM HAR RÅD TIL DROSJE?: Har dere akkurat kommet hjem fra ferien og er helt blakke, er det om å gjøre å få privatøkonomien på rett kjøl igjen så fort som mulig, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I forkant av sommerferien ga Dinside deg mange gode reisetips, blant annet når det lønner seg å bestille flybilletter, hvor du finner billige restplasser og hvilken danskebåt som har billigst mat.

Ikke minst kom vi med råd til hvordan du får mest mulig ut av feriepengene dine. Likevel er det fort gjort å sprenge feriebudsjettet sitt.

- Norskekronen er svak og mange skeier litt ekstra ut når de først er på ferie. Vi velger flotte hotell, dyre middager, aktiviteter og shopping. For mange resulterer det i at man kommer hjem med tom konto og stor kredittkortgjeld, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Dermed blir sensommeren riktig tid å ta de økonomiske grepene som får deg på rett kjøl igjen. Dinside gir deg ekspertenes beste tips.

Kredittkortregningen kan komme som et sjokk

Forbruker Europa anbefaler deg å bruke kredittkort for større kjøp når du er på ferie i andre land, så langt det er mulig. Da kan du nemlig benytte deg av kortreklamasjon hvis det viser seg at du har blitt lurt, eller at det er noe feil med varen, og du ikke kommer noen vei med de du har handlet fra.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 legger til at kredittkort ofte er det billigste alternativet også. Det er gebyrfritt, og du betaler kun et lite påslag ved veksling mellom valutaer. Påslaget er som regel mellom 1,75 og 2 prosent.

Men, bruker du kredittkort, kommer regningen etter ferien, og har du brukt mer penger enn du har, sitter du fint i det på sensommeren. Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener det er viktig å ta grep så fort som mulig, gjerne allerede når du er på ferie og mistenker at forbruket kanskje har vært større enn det burde.

- Ikke lukk øynene og dra kortet som om du ikke hadde brukt over evne. Det forverre problemene og gjør det vanskeligere å friskmelde privatøkonomien når du kommer hjem, sier Reitan.

Her er fem tips til å få kontroll over økonomien igjen etter ferien.

1. Få oversikt

- Jeg vil anbefale deg som har brukt for mye penger om å skaffe seg oversikt over forbruket ditt, sier Reitan i Nordea.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Du kan gjøre dette ved å logge deg inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv månedene. Da blir det mer tydelig hvor du har mulighet for innsparinger.

Bestem deg for å kutte all sløsing og unødvendig forbruk frem til du har friskmeldt privatøkonomien din, råder Reitan.

Motzfeldt i Danske Bank oppfordrer deg til å sjekke vilkår i bank- og forsikringsavtalene dine, for her kan det være penger å spare.

- Vurdér abonnementer du har på treningsstudio, magasiner, aviser, strømmetjenester og annet. Du trenger kanskje ikke alle, sier Motzfeldt.

2. Lag budsjett

Når du har fått oversikten, er det på tide å skrive et budsjett, slik at du får kontroll på økonomien din. Her er det flere sparegrep du kan gjøre:

  • Skrive handleliste og kjøpe mat én gang i uken.
  • Unngå småkjøp i kiosken.
  • Innføre midlertidig shoppestopp inntil økonomien er på fote igjen.
  • Sjekke skap og bod for å se om du har klær og ting som du har glemt.

3. Realisering og refinansiering

Videre kan det være en god idé å sjekke sparepenger du har liggende i fond og andre ordninger.

- Du kan vurdere om du vil bruke sparebeløp du har innskutt skattefritt, for eksempel på aksjesparekonto (ASK), til å betale ned kredittkortgjelden din, sier forbrukerøkonom Motzfeldt.

Renten på kredittkortgjelden er nemlig såpass høy at den bør du bli kvitt så fort som mulig.

Dersom kredittkortgjelden er helt uhåndterbar, kan du sjekke med banken din om det er mulig å bake det inn i boliglånet ved en refinansiering, legger Motzfeldt til. Men, husk at bankene generelt ikke er så glad i dette, så det bør være en engangshendelse.

- Etter en slik refinansiering bør du kutte ned på antall kredittkort og kredittkortgrenser, for å unngå å havne i samme situasjon igjen, sier Motzfeldt.

4. Kontakt kreditorer

Har du dyr gjeld, som forbrukslån eller kreditorgjeld, er det som sagt viktig å prioriter nedbetalingen av denne gjelden.

- Kontakt kreditorene dersom du ikke klarer å betale tilbake innen fristen, og lag en realistisk nedbetalingsplan, sier Reitan.

Er du kunde i Sparebank 1, kan du snart få hjelp av dem til å betale regninger du ikke klarer å dekke selv. De tilbyr nemlig utsatt fakturabetaling der de tar regningen og gir deg tre måneder ekstra frist.

5. Sett av sparepenger

Når du begynner å komme deg på rett kjøl igjen økonomisk, bør du starte med å bygge en buffer ved fast månedsoverføring fra lønnskonto til sparekonto, råder Motzfeldt i Danske Bank.

- Har du en buffer i bakhånd, slipper du å ty til kredittkort ved uforutsette utgifter, sier forbrukerøkonomen.

Og, for å unngå å komme i samme situasjon neste år, kan du starte å spare til neste års sommerferie med fast trekk fra lønnskonto til sparekonto også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer