Ukraina-krigen:

Slik får du merke krigen

Hverdagen og privatøkonomien din vil merke krigen mellom Russland og Ukraina.

DEMONSTRERER: Torsdag møtte mange ukrainere opp for å markere sin motstand mot de pågående krigshandlingene i Ukraina foran den russiske ambassaden i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB
DEMONSTRERER: Torsdag møtte mange ukrainere opp for å markere sin motstand mot de pågående krigshandlingene i Ukraina foran den russiske ambassaden i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om morgenen torsdag 24. februar gikk Russland til angrep i flere byer i Ukraina, fra både luften og bakken - få full oversikt her. Krigen som nå er i gang mellom landene, vil uten tvil merkes på norske forbrukeres hverdag og lommebøker.

Oppsummert kan vi vente dyrere strøm og drivstoff, fall i fondssparing og endringer i rentehevingsplaner og prisene på mat.

Strømprisene

Krigen skaper først og fremst en stor usikkerhet og risikopremie i alle markeder for energi.

– Det er flere scenarioer markedet nå er veldig usikre på. Den største usikkerheten er jo om Russland stenger ned gassleveranser til Europa. De står nemlig for 35 prosent av all gassen vi forbruker i Europa i løpet av et år, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til DinSide.

På den annen side er Russland svært avhengig av disse inntektene og det er ikke sikkert at målet deres er å lamme Europas gassforsyning, ifølge ham.

– Rent konkret har prisforventningene i markedet for de sørnorske prisene steget med 20 til 25 prosent, altså fra 80 øre kilowattimen til nærmere én kroner per kilowattime. Det meste av dette skyldes usikkerhet og ekstra risiko som følge av krigshandlingene, sier Lilleholt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer