Spare penger på ferie

Slik får du mest mulig ut av pengene dine i ferien, og etterpå

Det kan være lurt å spare også.

FERIEPENGER: Det er viktig å bruke feriepengene til det de er ment for, mener Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Du fortjener nemlig en avslappende ferie fra jobb. Men, feriepengene du eventuelt ikke bruker, gjør du lurt i å spare eller betale gjeld med. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FERIEPENGER: Det er viktig å bruke feriepengene til det de er ment for, mener Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Du fortjener nemlig en avslappende ferie fra jobb. Men, feriepengene du eventuelt ikke bruker, gjør du lurt i å spare eller betale gjeld med. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart kommer feriepengene inn på konto, og kanskje er du så heldig at du i tillegg får penger igjen på skatten i juni.

Trolig har du allerede bestilt årets ferietur, med mindre du belager deg på å kapre en rimelig restplass eller å være hjemme i ferien, men pengene du får i sommermåneden kommer godt med på feriebudsjettet.

Du bør, imidlertid, tenke over hva du bruker skatte- og feriepengene til, og ikke bruke dem som om sommeren aldri går over. For, det gjør den.

- Mens feriepengene gjerne går til ferie, levekostnader og aktiviteter gjennom sommeren, brukes skattepengene ofte til innfrielse av gjeld og settes til sparing, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun mener det er viktig å kose seg i sommerferien, men ikke la det gå på bekostning av den personlige økonomien din. Derfor er det lurt å være føre var og lage en plan for bruk av ferie- og skattepengene.

Lurt å spare feriepenger du har til overs

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB, skal flesteparten av respondentene bruke penger de får igjen på skatten til sparing og ferie. De samme formålene troner øverst på listen over hva feriepengene skal gå til, bare i motsatt rekkefølge.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener at feriepengene primært bør brukes på det de er ment for, nemlig ferie.

Men, dersom du ikke bruke alle feriepengene, kan du gjøre lurt i å bruke dem på andre gunstige formål.

Hun trekker fram betaling av gjeld, innskudd i boligsparing for unge (BSU) eller pensjonssparing, samt investering i fond som alternativ feriepengebruk.

Bli kvitt gjeld med skattepenger

Den samme pengebruken er lur for deg som får igjen på skatten. Ifølge en annen undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov for Landkreditt Bank, vil 22 prosent av de som har penger til gode fra skatten bruke dem til å betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld.

Med tanke på den spådde renteøkningen, er det å kvitte seg med gjeld et godt alternativ, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Sørg, imidlertid, for at du har kvittet deg med dyre kreditter først, før du prioriterer nedbetaling av boliglånet, som er et billigere lån.

Studielånet, derimot, bør du ikke prioritere først når du skal betale ned gjeld, ifølge Motzfeldt i Danske Bank.

- Det er fordi studielånet har gunstige betingelser, er fleksibelt ved spesielle livshendelser og er et personlig lån som bortfaller ved død, sier hun.

- Sett skattepengene på bufferkonto

Videre kan skatte- og feriepenger du har til overs, brukes til å bygge opp en økonomisk buffer. Motzfeldt sier at én av ti har ingen penger i reserve og må derfor ty til kredittkort når uforutsette utgifter oppstår.

- Benytt muligheten til å sette av én månedslønn på bufferkonto, så er du bedre rustet for det kommende året, råder forbrukerøkonomen.

Leder for personmarked i Landkreditt Bank, Lars Johannessen, mener på sin side at du gjerne bør ha to til tre månedslønner sparekontoen til enhver tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer