Fridager 2019 og 2020

Slik får du mest ut av resten av ferien

Slik makser du resten av ferieåret 2019 - mens du venter på ferien 2020.

MAKS JULEFERIEN: Med smart planlegging av juleferien kan du få 12 eller 16 dagers sammenhengende fri kun ved å bruke tre-seks feriedager. Foto: Kristin Sørdal
MAKS JULEFERIEN: Med smart planlegging av juleferien kan du få 12 eller 16 dagers sammenhengende fri kun ved å bruke tre-seks feriedager. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det blir ikke bedre enn ferieåret 2019: I inneværende år får du faktisk full pott med tanke på offentlige fridager som kommer i tillegg til dine opptjente feriedager.

I 2019 kan vi kose oss med 10 ekstra fridager i form av offentlige høytids- og helligdager - eller hele 12 dager dersom du i tillegg har fri hele julaften og nyttårsaften.

Selv om sommerferien og årets hovedferie er over for denne gang, er det fremdeles muligheter for langfri dersom du sparer noen fridager til jul og nyttår.

Og ja, det er trist å melde, men etter årets fråtsing i ekstra fridager, går det bare nedover: Nå må vi nemlig helt til 2024 før vi får full pott på feriedagene igjen.

Slik makser du juleferien 2019

Jula i år er veldig bra med tanke på potensialet for å kunne ta ut en lengre ferie kun ved hjelp av få feriedager:

Julaften er på en tirsdag, og da er det fri både onsdag og torsdag, samt eventuelt nyttårsaften og 1. nyttårsdag påfølgende tirsdag og onsdag.

Mange reiser til gran canaria i jula, bli med på lysløypa i Playa del Inglés. Vis mer

I 2019 kan du altså få 12 dager sammenhengende fri kun ved å ta ut tre eller fire feriedager, avhengig av om din arbeidsgiver gir alle ekstra fri julaften og nyttårsaften, eller om du har halv arbeidsdag de dagene.

Til sammenlikning kunne du i 2018 få elleve dagers juleferie kun ved to eller tre feriedager i romjula.

Dersom du strekker ferien ut hele nyttårsuka, ser du på 16 dagers sammenhengende fri, mot kun fem eller seks feriedager. Dette er samme regnestykket som for jula 2018.

Slik blir ferieåret 2020

Selv om det er lenge til jul, og enda lenger til vi kan skrive påske, mai og jul 2020, kan det lønne seg å starte planleggingen av ferieåret 2020 allerede nå. Om ikke annet kan du begynne å glede deg til påskefri og langhelger i mai.

For deg som planlegger å fly eller ønsker å bestille et spesielt hotell eller kanskje en spesiell feriebolig neste år, kan det selvsagt også lønne seg å starte planleggingen tidlig, både på grunn av priser og tilgjengelighet.

I 2020 ser kalenderen slik ut:

Det er skuddår i 2020, som vi si at vi får en ekstra dag i februar og at høytids- og helligdagene som er på en fast dato og som vanligvis forskyves med en dag i uka hvert år, vil forskyve seg to dager.

I 2020 vil du dermed «miste» en ekstra fridag 17. mai og 2. juledag - fordi 17. mai blir en søndag og 2. juledag en lørdag.

1. nyttårsdag: Onsdag 1. januar

Påsken: Skjærtorsdag 9. april, langfredag 10. april, 2. påskedag mandag 13. april.

1. mai/arbeidernes dag: Fredag 1. mai

17. mai: Faller på en søndag

Kristi himmelfartsdag: Torsdag 21. mai

2. pinsedag: Mandag 1. juni

Jula 2020: Julaften faller på en torsdag, 1. juledag er en fredag, 2. juledag er en lørdag. Nyttårsaften er selvsagt da også en torsdag, og 1. nyttårsdag en fredag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer