Hvordan plassere sparepenger?

Slik får du mest ut av sparepengene dine

Dette er spareløsningene du bør vite om.

RENTESPARING: Du kan spare mye bare på renter. Har du boliglån kan du prute på renten, og eventuelt bytte bank hvis du får et bedre tilbud. Det kan også lønne seg å sjekke renten på BSU-kontoen din etter at du fyller 34 år, for noen banker setter ned renten etter denne alderen. Foto: Andrey Popov/Shutterstock/NTB Scanpix.
RENTESPARING: Du kan spare mye bare på renter. Har du boliglån kan du prute på renten, og eventuelt bytte bank hvis du får et bedre tilbud. Det kan også lønne seg å sjekke renten på BSU-kontoen din etter at du fyller 34 år, for noen banker setter ned renten etter denne alderen. Foto: Andrey Popov/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett av tiltakene for å være økonomisk trygg er å sette av penger til sparing.

Men, hva er det smart at du gjør med sparepengene? Og, hvordan skal du prioritere; bli kvitt gjeld eller spare penger?

Dinside har skrevet en rekke saker om privatøkonomi, og her får du et sammendrag om alt du må vite etter hvilke sparemål du setter deg.

Bolig

Å kjøpe bolig er trolig et av de dyreste og vanskeligste valgene du gjør i løpet av livet.

For å ha sjanse til å komme deg inn på boligmarkedet, er det lurt å starte sparingen tidlig, gjerne gjennom boligsparing for unge (BSU). I denne spareløsningen kan du sette inn opp til 25.000 kroner i året, totalt 300.000 kroner, og få et årlig skattefradrag på 20 prosent på innskuddet ditt. Du kan sette inn penger i BSU til og med det året du fyller 33 år.

Det er flere måter du kan bruke BSU-pengene dine på. Rentene på kontoen inngår i den bokførte saldoen, og fram til du er 34 år, må alt av renter og innskudd brukes på bolig. Rentene du får etter aldersgrensen kan brukes til hva du vil. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på at DNB og Nordea setter ned BSU-renten når du runder 34 år, og at du bør flytte pengene over til en annen bank med bedre rente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer