Når arbeidslivet går mot slutten, har du gjerne spart opp en god pensjon, som du kan leve av på dine gamle dager.
Du drømmer gjerne om å reise steder du ikke har hatt tid til å dra til som yrkesaktiv, eller kanskje du vil ta malekurset du aldri fikk presset inn i timeplanen.

- Forbrukerrådet undervurderer kundene våre
Det er, derimot, ikke sikkert at pensjonen din er stor nok til å leve bekymringsfritt av. Ifølge Kristin Ruud, kommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet, er det en myte at alle pensjonister har god råd.
- Andelen minstepensjonister har økt de siste par årene. Har du minstepensjon, betaler du liten eller ingen skatt, og dermed får du heller ikke skattelettelser, sier Ruud.
Samtidig har prisen på mat, klær, kommunale tjenester, samt egenandel på medisiner og helsetjenester økt, påpeker hun. De siste tre årene har pensjonister tapt kjøpekraft.
Dinside har derfor samlet noen tips til hvordan du kan forvalte pensjonspengene dine, slik at du virkelig kan oppleve glansdagene dine som pensjonist.
Fraråder seniorlån
Pensjonistforbundet har en rådgivningstelefon, og der får de svært mange spørsmål om bostøtte, oppholdskostnader på sykehjem, seniorlån, kredittkortgjeld og krise fordi bilen må på verksted.

- Vel halvparten av henvendelsene er relatert til råd for bedre økonomi, men vi får også mange spørsmål rundt arv og sparing, sier kommunikasjonssjef Ruud.
Det generelle rådet Ruud har å gi til pensjonistene, er å sette seg inn i hva de får i pensjon, både fra Folketrygden og tjenestepensjoner.
Med svært få unntak, advarer Pensjonistforbundet mot å ta opp seniorlån for å spe på inntekten.
Seniorlån er betegnelsen på en type lån som tilbys eldre fra visse banker, og dette finnes det mer informasjon om på bankenes nettsider.
Elisabeth Realfsen i Finansportalen minner deg på at du stiller med boligen som sikkerhet, hvis du tar opp seniorlån. Det betyr at dersom du endrer planer eller vil selge boligen, må lånet innfris.
Litt extra-kalkulatoren viser i tillegg at det vil være vanskelig å låne mer enn 50 prosent av boligverdien.
- Med et seniorlån betaler du som regel to til tre prosentpoeng høyere rente enn ved for eksempel et rammelån, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Få oversikt
Ferie topper listen over hva pensjonister ønsker å bruke mer penger på i 2018, viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Likevel svarer kun 18 prosent av respondentene at de er helt sikre på at de kan klare å spare mer.

Slik sjekker du pensjonen din
- Ikke la feriedrømmen gå opp i røyk fordi du droppet sparingen, sier Sandmæl.
Hun anbefaler deg derfor å sette klare mål og regne ut hvor mye penger du trenger for å nå dem. Finn ut hvor mye du må spare i måneden, og opprett en månedlig spareavtale med fast trekk.
Pensjonisttilværelsen byr på et kraftig inntektskutt, som gjør det ekstra viktig å ha oversikt over hvordan du disponerer pengene du får utbetalt.
- Sett opp et budsjett ved hjelp av nettbanken. Den sorterer nemlig det du bruker penger på i ulike poster, slik at det er lett å få oversikt, sier Sandmæl.
Spar til ulike formål
Det er også viktig å sette av rom i pensjonistbudsjettet ditt til sparing, men du bør spare ulikt ut ifra hva pengene skal brukes til.

Ikke den beste pensjonssparingen for alle
- Penger som skal brukes i nærmeste fremtid, bør settes på bankkonto, mens penger som skal brukes lenger frem i tid, kan plasseres i aksjemarkedet, råder Sandmæl.
De fleste pensjonister har gjerne en behagelig gjeldsgrad på boligen. Nå som renten er så lav, trenger ikke det å bli gjeldsfri å være målet for pensjonistene, mener forbrukerøkonomen.
Tall fra SSB viser at 57 prosent av hyttene i Norge eies av personer som er 60 år eller eldre, og størsteparten av hytteeierne er menn.
Hytten er også noe pensjonister vil bruke mer tid på i året som kommer, ifølge Respons analyse og DNB sin undersøkelse.
