Fondssparing

Slik får du nok penger - til evig tid

Fireprosent-regelen har imidlertid noen svakheter som kan stikke kjepper i hjulet for drømmen om økonomisk uavhengighet livet ut.

SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer forskjellene på å spare i fond og på bankkonto. I saken under kan du lese om den såkalte fireprosent-regelen. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det finnes en regel i økonomisk teori som skal fortelle deg den maksimale prosentandelen av investeringene dine du kan ta ut hvert år, uten å gå tom for penger resten av livet?

Det skal nemlig finnes en formel som gir deg svar på dette - den såkalte fireprosent-regelen. Ifølge denne regelen skal en fondskonto aldri går tom dersom du kun tar ut fire prosent i året.

Teorien tåler finanskrise

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim omtalte fireprosent-regelen seinest i et innlegg på Pengeverkstedet.no. Der forteller han at regelen baserer seg på en studie utført av tre finansprofessorer ved Trinity University i USA.

Studien målte avkastningen i aksje og rentemarkedene fra 1925 til 1995, og seinere er studien oppdatert med tall fram til 2009.

Fireprosent-regelen ble kalkulert basert på historisk avkastning i aksje- og rentemarkedet. Fordelingen i fondet som legges til grunn er halvparten aksjer i større selskap og halvparten rentepapir.

Og, fireprosent-regelen viser at selv ikke under børskrisene på 1930- og 1980-tallet ville et årlig uttak på fire prosent tømme fondskontoen for penger på mindre enn 30 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer