Slik får du null energiutgifter

Bygg passivt, få null i energiutgifter.

Publisert
Sist oppdatert

Gudrun og Harald Ringstad bor i landets første passivhus som sertifiseres av passivhusinstituttet i Tyskland.

Det vil si, et hus som er bygget slik at det har det årlige oppvarmingsbehovet er mindre enn 15 kilowattimer per kvadratmeter. Undersøkelser gjennomført av Sintef Byggforsk viser at utgiftene til mange av energispareteknologiene vil være innspart i løpet av 15 år.

Slik får du mindre strømregning

Familien Ringstads passivhus innholder følgende komponenter:

 • Solfangersystem: Et komplett anlegg består av en solfanger, et varmelager og et fordelingssystem.

  Solfangeren plasseres for eksempel på taket, og overfører solvarmen til vann eller luft. Et komplett solfangeranlegg vil koste cirka 30.000 pluss kostnader for å få lagret varmen. Dette ifølge Grønn Hverdag.
 • Isolasjon:
  Huset er godt isolert og har lite luftlekkasje.
 • Varmepumpe:
  En varmepumpe fungerer ifølge Grønn Hverdag som et omvendt kjøleskap og gir tilbake inntil fire kilowattimer for hver kilowatt som tilføres. Slik henter varmepumpen fra nærmeste energisted: fra sjøvann, grunnvann, fjell, jord og uteluft. De kan også utnytte ventilasjonsluft, avløpsvann og kjølevann.
 • Solcellepanel:
  Solcelleanlegg omdanner solstråler til elektrisk strøm. Strømmen lagres så i batterier som tappes når vi skrur på bryteren. Dog antyder Sintef at dagens lave norske strømpriser gjør at solcellepanelet ikke er lønnsomt.
 • LED-belysning og A-merkede hvitevarer:
  Hvitevarer og belysning står for om lag 20 prosent av bruken av elektrisitet i de norske hjem. Energimerking angir graden av energieffektivitet og skalaen går fra A til G hvor A er den mest effektive. Merkingen av hvitevarer har vært obligatoriske siden 1996. Dette ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat.
 • Alle dem som har en husbygger i magen skal vite at nye byggforskrifter vil kreve av nybygg skal kunne være 25 prosent mer energieffektive i forhold til i dag. Det er også verdt å ta en kostnadsberegning allerede nå:

  - Effektiviteten på teknologien vil bli bedre og kostnadene lavere. Det vil man se i løpet av 5-7 år, sier ToreWigenstad i Sintef Byggforsk til DinSide.

  På sikt skal også norske boliger energimerkes etter malen fra hvitevarer. Tentativ tidsramme er i 2009.

  Norske miljøhus

  I Norge kan du nå få gunstig Husbank-finansiering til bygging av miljøvennlig hus eller utbedring som vil føre til bedre miljøkvalitet. Renta ligger over tid fra en halv til en helt prosentpoeng lavere enn markedsrente. Bygger du et såkalt svanemerkede bolig kvalifiserer du til Husbank-finansiering, mens du ellers vil måtte dokumentere at deler av byggeprosjektet bidrar til energiøkonomisering eller til forbedret miljø.

  DinSides prisliste på boliglån 1 million
  DinSides prisliste på boliglån på 2 millioner

  Kilde: Grønn hverdag, Husbanken, Passivhus

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer