Slik får du oversikt over egen økonomi

Gjør du det nå, kan du unngå trøbbel i 2014.

Å sette opp budsjett er viktig for å få oversikt over egen økonomi. Foto: Berit B. Njarga
Å sette opp budsjett er viktig for å få oversikt over egen økonomi. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du slitt med å få pengene til å strekke til de siste par månedene, kan starten på det nye året være tiden for å få orden på egen økonomi.

Lager du deg et eget budsjett, vil du få mer forutsigbarhet og kontroll over økonomien, og kan unngå mye unødvendig stress og bekymringer.

>> Slik sparte vi 50.000 kroner på ett år

Få oversikt

Ifølge forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er behovet for å sette opp et budsjett størst hos den som lever med marginal økonomi. Det vil si de som vanligvis bruker opp det som kommer inn hver måned, og i verste fall går tom før neste lønning kommer inn på konto.

– Å sette opp budsjett for sin egen økonomi er en veldig fin bevisstgjøringsprosess. Det tvinger deg til å tenke gjennom hvor mye de bruker på ulike utgiftsposter og setter rammen for hvor mye du har å bruke, sier Warloe.

Hun understreker samtidig at et budsjett ikke gjør nytten før man faktisk holder seg til planen man har laget.

Det første du bør gjøre før du går i gang med budsjettet, er å kartlegge inntekter og eget forbruk.

DNBs Silje Sandmæl anbefaler å bruke litt tid på å få oversikt over utgifter til husleie, forsikringer, strøm, transport, telefonbruk og internettabonnement, mat og klær. Dessuten har flere av bankene egne budsjettprogrammer som gjør det enklere å sette opp budsjett i egen nettbank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer