Slik får du oversikt over egen økonomi

Gjør du det nå, kan du unngå trøbbel i 2014.

Å sette opp budsjett er viktig for å få oversikt over egen økonomi. Foto: Berit B. Njarga
Å sette opp budsjett er viktig for å få oversikt over egen økonomi. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du slitt med å få pengene til å strekke til de siste par månedene, kan starten på det nye året være tiden for å få orden på egen økonomi.

Lager du deg et eget budsjett, vil du få mer forutsigbarhet og kontroll over økonomien, og kan unngå mye unødvendig stress og bekymringer.

>> Slik sparte vi 50.000 kroner på ett år

Få oversikt

Ifølge forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er behovet for å sette opp et budsjett størst hos den som lever med marginal økonomi. Det vil si de som vanligvis bruker opp det som kommer inn hver måned, og i verste fall går tom før neste lønning kommer inn på konto.

– Å sette opp budsjett for sin egen økonomi er en veldig fin bevisstgjøringsprosess. Det tvinger deg til å tenke gjennom hvor mye de bruker på ulike utgiftsposter og setter rammen for hvor mye du har å bruke, sier Warloe.

Hun understreker samtidig at et budsjett ikke gjør nytten før man faktisk holder seg til planen man har laget.

Det første du bør gjøre før du går i gang med budsjettet, er å kartlegge inntekter og eget forbruk.

DNBs Silje Sandmæl anbefaler å bruke litt tid på å få oversikt over utgifter til husleie, forsikringer, strøm, transport, telefonbruk og internettabonnement, mat og klær. Dessuten har flere av bankene egne budsjettprogrammer som gjør det enklere å sette opp budsjett i egen nettbank.

Betaler du med kort fremfor kontanter, er det enklere å holde oversikt over hva du bruker penger på. For par kan det dessuten lønne seg å ha en felles konto til felles utgifter.

Les også hvordan ekspertene tror nordmenns økonomi vil bli i 2014.

Bruker du for mye?

Ved å få oversikt over egne utgifter og eget forbruk, vil du også kunne vurdere om du bruker for mye på enkelte poster. Ikke minst gjelder dette de som må ty til kredittkortet for å spe på månedslønna hver måned.

Det er en kjent sak at småkjøp av alt fra snus og sigaretter til kaffe og brus kan gi langt høyere utgifter enn man kanskje tror. Prøv DinSides sløsekalkulator om du tror dette kan gjelde deg.

Dersom du synes enkelte utgifter er uforholdsmessig høye, kan et tips være å bytte leverandør av for eksempel forsikring, strøm og mobilabonnement. DinSide har tidligere vist hvordan du kan spare flere tusen kroner i året ved sammenlikne priser hos flere selskaper. Også utgifter til mat kan kuttes vesentlig ved hjelp av enkle triks.

Det kan dessuten være smart å ta en titt på SIFOs referansebudsjett, som gir en indikasjon på hvor mye en husholdning kan regne med å bruke per måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer