Spar der du kan

Slik får du pengene til å strekke til

Det er ikke lett å få økonomien til å gå rundt når du er ung. Aldersgruppen har selv kommet med de beste tipsene de bruker i hverdagen.

SPAREGURU: Silje Sandmæl forteller hvordan du skal få kontroll på økonomien og klare å spare. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
SPAREGURU: Silje Sandmæl forteller hvordan du skal få kontroll på økonomien og klare å spare. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det vanskelig å spare penger hver måned, spesielt hvis økonomien ikke er så god som en kunne ønsket. Ett av de smarteste grepene er å gjøre små, usynlige endringer i hverdagen.

Sparte 7 000 i måneden

Student Mina Stenberg forteller at hun gikk på en smell de første ukene etter hun flyttet inn med kjæresten.

Studentene Mina Stenberg , Tobias Tronstad Werner og Julie Wilhelmsen, er alle heltidsstudenter i Oslo med jobb ved siden av. Foto: Julie Wilhelmsen.
Studentene Mina Stenberg , Tobias Tronstad Werner og Julie Wilhelmsen, er alle heltidsstudenter i Oslo med jobb ved siden av. Foto: Julie Wilhelmsen. Vis mer

- Vi er begge veldig glad i mat, så vi valgte å bruke mye penger på det. Det ble kanskje litt mye de første ukene når vi så at vi hadde brukt 11 000 kroner på en måned, forteller Stenberg.

Kjæresteparet fikk sjokk når de så hvor mye penger det gikk til mat, og bestemte seg for å stramme inn. Nå planlegges ukene slik at mathandelen kun skjer en gang i uken, med et budsjett på 1000 kroner til sammen i uka.

Tobias Werner forteller at han prøver å ikke kjøpe noe utenom ukeshandelen.

- Jeg sluttet å småhandle, og har klart meg i to måneder nå, forteller Werner.

Det er ofte de små innkjøpene, som en kaffe eller en bolle på veien, som utgjør store summer når man legger dem sammen.

Viktige kutt

Forbrukerøkonom og programleder, Silje Sandmæl, forteller at det oftest er kaffen på vei til jobb som kan være økonomisk smart å kutte ut.

- Hvis du klarer å kutte den kaffekoppen eller vannflasken du kjøper hver dag, rundt 50 kroner hver dag, blir det 18 200 kroner på et år, forteller Sandmæl.

Dette er små forskjeller som ikke påvirker hverdagen stort for mange. Hvis kaffen på vei til jobb er noe som må prioriteres, foreslår Sandmæl å kutte bruk av plastposer.

Hun forteller fra en av episodene fra «I lomma på Silje», hvor en familie brukte over 1000 kroner på plastposer i året. Sandmæl foreslår heller å ha med et handlenett for å spare disse kronene.

- Et tips er å spørre seg selv «trenger jeg egentlig dette her», forteller Sandmæl.

Unngå helt tom lommebok

Silje Sandmæl har en oppskrift som kan hjelpe alle som sliter med økonomien sin. Hun forteller at det viktigste er å få oversikt over hva som må betales, og ta det derfra.

- Det første jeg anbefaler alle unge er å få oversikt over hvilke faste utgifter man må ha: husleie, telefon, internett og så videre. Så må du tenke over hvilke faste utgifter er du ikke avhengig av, forteller Sandmæl.

Når du har oversikt over hvor mye du bruker på faste utgifter, handler det om hva du selv mener er viktigst.

Hva som er viktigst varierer fra person til person. For noen kan det være klær, mens for andre kan det være å gå ut på byen med venner.

- Et tips for å spare penger på klær er å følge med på salg, arrangere byttekveld, eller kjøpe brukt. Jeg og vennene mine hadde flere byttekvelder da jeg var ung, forteller Sandmæl.

Det er mange måter å spare noen kroner på. Men det viktigste, ifølge Sandmæl, er å få oversikt over faste utgifter, kutte det som ikke er nødvendig, og få oversikt slik at bankkontoen ikke går tom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer