Skattemeldingen 2020

Slik får du reise­­fradrag på skatten

Dette skattefradraget er ikke forhåndsutfylt i år, og derfor er det ekstra viktig at du får med dette om du har reist mye til og fra jobb til tross for pandemien.

SKATTESJEKKEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I år er det ekstra viktig at du er oppmerksom på reisefradraget om dette er et fradrag du er vant med å få. Video: Skatteetaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har tilbrakt en del tid på hjemmekontor i 2020, og dét kan gi utslag i skattemeldingen du får og sjekker i disse dager.

Faktisk har vi vært så mye på hjemmekontor at Skatteetaten har fjernet det forhåndsutfylte reisefradraget du kanskje er vant med dersom du vanligvis pendler til jobb:

- Du må selv fylle ut informasjon om hvor mange dager du faktisk hadde arbeidsreiser i Skattemeldingen, uttalte divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten til Dinside i mars.

Allerede i oktober 2020 advarte Dinside om en potensiell skattesmell for pendlere på hjemmekontor i skattemeldingen, og rådet deg til å be om ekstra skattetrekk for å unngå denne smellen.

Dette gir rett på reisefradrag

Du får fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted, såkalte «arbeidsreiser», uavhengig faktiske utgifter eller hvilket kommunikasjonsmiddel du bruker, skriver Skatteetaten.

Fradraget beregnes etter korteste strekning mellom hjem og fast arbeidssted etter sats:

  • Det gis reisefradrag for opptil 75 000 kilometer per år.
  • Satsen per kilometer er 1,56 kroner eller 0,76 kroner (mellom 50 000 og 75 000 kilometer).
  • Nedre grense for fradraget er 23 900 kroner. Det er en samlet, øvre beløpsgrense for reisefradrag på 97 000 kroner før egenandelen på 23 900 kroner er trukket fra. Grensa gjelder både for reiser innenfor og utenfor EØS-området - inkludert faktiske utgifter til bom, ferge, fly og annet.

Slik regner du ut reisefradraget

Synes du det virker litt avansert å regne ut reisefradraget du har rett på ut fra satsene over?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer