Økonomi i gjennomsnittsfamilien

Slik får familien en vellykket økonomi i 2018

Sett opp budsjett og velg en aksjesparekonto, råder forbrukerøkonomen. Og for all del, ikke glem å ha en økonomisk buffer.

BEGYNN TIDLIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at hele familien, også barna, blir involvert i forvaltningen av familieøkonomien. Ved å gi barna lommepenger, bidrar foreldrene til å gi dem sunt pengevett. Foto: Olav Mellingsæter.
BEGYNN TIDLIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at hele familien, også barna, blir involvert i forvaltningen av familieøkonomien. Ved å gi barna lommepenger, bidrar foreldrene til å gi dem sunt pengevett. Foto: Olav Mellingsæter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en familie på fire er det flere økonomiske behov, både de dere har til felles og hver for seg. Dette kan gjøre det vanskelig å fordele familiens inntekt der det er behov.

Med litt planlegging, derimot, kan 2018 bli året dere går inn for en ryddig og smart privatøkonomi. Og er det én konto du bør opprette i 2018, er det en aksjesparekonto (ASK).

Her er fire gode råd for å gjøre 2018 til et økonomisk vellykket år.

1. Lag budsjett og sparemål

Et lurt sted å starte nå når vi entrer et nytt år, er ved å få oversikt over inntektene og utgiftene i familien.

Ved å gå gjennom kontoutskriftene fra året som har gått, ser dere hva pengene har blitt brukt til. Dette gjør dere enkelt gjennom nettbanken.

- Det er fort gjort å miste oversikten over pengebruken uten et budsjett, da det gjerne fører til unødvendige utgifter, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Hun anbefaler dere derfor å sette opp et budsjett for familien i 2018, hvor dere plotter inn inntekt, utgifter og sparemål.

Det er lurt å involvere barna i budsjettprosessen, mener Sandmæl. Ved å sette felles sparemål, kan dere forklare dem hva som må til for å få råd til en ferie dere drømmer om eller lignende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer