Økonomi i gjennomsnittsfamilien

Slik får familien en vellykket økonomi i 2018

Sett opp budsjett og velg en aksjesparekonto, råder forbrukerøkonomen. Og for all del, ikke glem å ha en økonomisk buffer.

BEGYNN TIDLIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at hele familien, også barna, blir involvert i forvaltningen av familieøkonomien. Ved å gi barna lommepenger, bidrar foreldrene til å gi dem sunt pengevett. Foto: Olav Mellingsæter.
BEGYNN TIDLIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at hele familien, også barna, blir involvert i forvaltningen av familieøkonomien. Ved å gi barna lommepenger, bidrar foreldrene til å gi dem sunt pengevett. Foto: Olav Mellingsæter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en familie på fire er det flere økonomiske behov, både de dere har til felles og hver for seg. Dette kan gjøre det vanskelig å fordele familiens inntekt der det er behov.

Med litt planlegging, derimot, kan 2018 bli året dere går inn for en ryddig og smart privatøkonomi. Og er det én konto du bør opprette i 2018, er det en aksjesparekonto (ASK).

Her er fire gode råd for å gjøre 2018 til et økonomisk vellykket år.

1. Lag budsjett og sparemål

Et lurt sted å starte nå når vi entrer et nytt år, er ved å få oversikt over inntektene og utgiftene i familien.

Ved å gå gjennom kontoutskriftene fra året som har gått, ser dere hva pengene har blitt brukt til. Dette gjør dere enkelt gjennom nettbanken.

- Det er fort gjort å miste oversikten over pengebruken uten et budsjett, da det gjerne fører til unødvendige utgifter, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Hun anbefaler dere derfor å sette opp et budsjett for familien i 2018, hvor dere plotter inn inntekt, utgifter og sparemål.

Det er lurt å involvere barna i budsjettprosessen, mener Sandmæl. Ved å sette felles sparemål, kan dere forklare dem hva som må til for å få råd til en ferie dere drømmer om eller lignende.

På denne måten blir både foreldre og barn motivert til å bruke mindre penger for å nå sparemålet.

Fakta om fond

Aksjefond investerer i flere typer enkeltaksjer. Det passer best for deg som skal spare fem år eller mer, og som vet at verdien på pengene både kan gå opp og ned.

Enkeltaksjer passer for de som ønsker å ta mer risiko. Avkastningspotensialet er høyere jo mer risiko du tar. Ikke spekulér med penger som ikke kan gå i minus, men det er lov å leke seg litt. Ved å kjøpe norske enkeltaksjer, kjøper du en bit av Norge. Du er med på verdiskapningen og her er det potensial for å lære og tjene penger.

Kombinasjonsfond investerer i både renter og aksjer. Tidshorisonten for sparingen er avhengig av hvor stor aksjeandel du har valgt i ditt kombinasjonsfond. Har du 50 prosent aksjer og 50 prosent renter, bør du spare tre år eller mer.

Obligasjonsfond har høyere forventet avkastning enn pengemarkedsfond. Til gjengjeld må du forvente litt større verdisvingninger. Obligasjonsfond er mest lønnsomt når rentenivået er stabilt eller på vei nedover. Ofte er rentefall sammenfallende med fallende aksjemarkeder. Det kan derfor være klokt å spare i både obligasjons- og aksjefond.

Rentefond investerer i noe som kalles rentebærende papirer. Kort fortalt er det for deg som ønsker lav risiko med litt bedre avkastning enn bankinnskudd. Obligasjonsmarkedet er et marked for å omsette lån med lang løpetid.

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

2. Husk økonomisk buffer

Ett år har 365 dager, og det er ikke alltid alt går som planlagt.

Du kan ende med hull i tennene etter alle julekakene du har spist i desember, eller bulke bilen når du forter deg til jobb første dag etter ferien.

Derfor må alle ha en økonomisk buffer til uforutsette utgifter, ifølge Sandmæl.

- Hvor stor buffer dere skal ha, henger sammen med hvor stor risiko dere har for at det kan komme utgifter for ødelagte eiendeler, sier forbrukerøkonomen.

En gammel bil eller bolig, samt velbrukte hvitevarer, er eksempler på slike risikoelementer.

Den økonomiske bufferen bør være lett tilgjengelig på en egen sparekonto, råder Sandmæl.

3. Beveg dere ut på aksjemarkedet

Det kan være lurt å ha flere ben å stå på, og dette gjelder ikke minst med tanke på sparepengene deres.

Sandmæl i DNB anbefaler en kombinasjon av sparing i bolig, på konto og i aksjer. Kortsiktig sparing bør gjøres via bankkonto, mens langsiktige penger kan dere gjerne bruke på aksjemarkedet.

Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen, er enig med Sandmæl. Med aksjesparekonto (ASK) kan du kjøpe og selge aksjer, uten at det utløser skatt av gevinsten.

- Hvis du oppretter en ASK i løpet av 2018, og fører aksjefondene dine inn i den, vil det ikke utløse gevinstskatt på verdiene du overfører, sier Realfsen.

Hun anbefaler deg derfor å bruke det nye året til å finne en ASK-leverandør med en god og bred meny av investeringsmuligheter, som bør inkludere indeksfond.

Fakta om aksjesparekonto (ASK)

  • Koster ingenting å opprette og du risikerer ingenting ved å opprette ASK.
  • Du kan kjøpe og selge fond, uten at gevinstskatten blir betalbar umiddelbart, altså du får utsatt skatt og rentefritt lån fra staten.
  • Ved uttak fra ASK, skatter du først når gevinsten blir tatt ut.
  • Overgangsordningen gjelder ut 2018.
  • Du kan flytte «gamle aksjefond», som kanskje er dyre og dårlige, over i ASK, uten at du samtidig må skatte av urealisert gevinst.
  • Mange har vært skattemessig innelåst i dårlige og dyre fond.

Kilde: Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

4. Tenk på framtiden

Det er viktig å leve i nuet, men husk også at alle familiemedlemmene blir eldre. Foreldrene vil bli pensjonert en gang i framtiden, og barna trenger egen bolig.

Flere unge dropper boligsparingen før boligdrømmen faktisk blir en realitet, ifølge Sandmæl i DNB.

SSB-tall fra november viser at Boligsparing for unge (BSU) faller i popularitet, og denne utviklingen bekymret personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB.

- Det aller viktigste dere kan gi barna, er å lære dem hva ting koster fra tidlig alder og at sparing er nødvendig, sier Sandmæl.

Dette kan dere gjøre som foreldre ved å gi faste lommepenger. Det er viktig at dere ikke fyller på med mer penger hvis barna går tom før måneden er omme, da dette lærer dem å disponere pengene riktig, understreker forbrukerøkonomen.

Ved siden av dette, er det samtidig viktig at foreldrene sparer penger gjennom oppveksten, som de setter i aksjemarkedet eller på en boligsparekonto.

Når det gjelder pensjonsisttilværelsen, er det viktig at dere sparer til denne også.

- Finn ut hvor mye dere kan spare i måneden og tegn en fast spareavtale. Siden det er lenge til pengene skal brukes, bør de spares i aksjemarkedet, anbefaler Sandmæl.

Finansportalens nettside finner dere mer nyttig informasjon om pensjonssparing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer