Slik fikser du lavere rente på boliglånet

Dette kan du gjøre selv for å få bedre rente.

RENTEJUSTERING: Du kan få lavere rente på boliglånet om du bytter bank, eller har mulighet til å refinansiere lånet i egen bank. Foto: PER ERVLAND
RENTEJUSTERING: Du kan få lavere rente på boliglånet om du bytter bank, eller har mulighet til å refinansiere lånet i egen bank. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved Norges Banks rentemøte i dag forble styringsrenten uendret. Det er langt flere faktorer enn styringsrenten som påvirker boliglånsrentene, og mye du kan gjøre selv for å få et gunstigere boliglån.

Svært mange bankkunder vil kunne få lavere rente ved å bytte bank. Dessuten er det mange boliglånskunder som kan tjene på å refinansiere lånet i egen bank.

Pass på dette ved bankbytte

For noen uker siden valgte flere banker å justere ned sine boliglånsrenter. Men selv om din bank har satt ned renta, trenger det ikke å bety at ikke andre banker har en enda bedre boliglånsrente enn din bank. Eksempelvis lå forskjellen på rentene vi har sett nærmere på etter nedjusteringen, på rundt 0,3 prosentpoeng.

Er du i tvil om det er andre banker som kan gi deg bedre betingelser, bør du sjekke hva som er billigste boliglån nå, basert på renteoversikten på boliglån fra Finansportalen.

Merk deg at det kan ta noen år før bankbyttet lønner seg.

Enkelte kan dessuten sikre seg ekstra lav boliglånsrente, men dette gjelder kun de som jobber i staten. Ved å flytte boliglånet til Statens pensjonskasse, vil du få en langt lavere boliglånsrente enn hos bankene. Og dette gjaldt hele 450.000 nordmenn da vi skrev om muligheten i 2012.

Disse bør refinansiere boliglånet

Det er i hovedsak to faktorer som kan gi deg lavere rente i egen bank ved en refinansiering.

Høyere lønn og høyere verdi på boligen.

Ifølge Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, bør de som har gått vesentlig opp i lønn vurdere refinansiering. Dette fordi banker som gir lån er opptatt av kundenes betalingsevne og betalingsvilje.

- Betalingsevne er inntekten din, og jo bedre betalingsevne du har, jo mer attraktiv er du som bankkunde, sier Bergo.

Høyere boligverdi gir høyere sikkerhet

Generelt har boligprisene gått opp i løpet av de siste årene. I tillegg vil eventuell rehabilitering av boligen kunne øke verdien ytterligere.

Hvis boligen din har steget vesentlig i verdi siden du tok opp lånet, utgjør lånet en lavere prosentandel av boligens verdi. Da har banken fått høyere sikkerhet for lånet.

- Det kan føre til at du kan få lavere rente hvis du refinansierer. Den renten kan være vel så gunstig som rente fra en annen bank, sier Bergo.

Husk at dette må du passe på selv.

- Din egen bank vet ikke om du har gått opp i inntekt eller at huset ditt har steget i verdi ut over generell markedsoppgang, uten at du forteller det, sier Bergo, og legger til at når du er en attraktiv bankkunde, vil din egen bank gå langt for å få beholde deg som kunde.

Men Jørgen byttet bank for å slippe kodebrikken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer