Fordele felles lån i par

Slik finner dere ut hvor mye hver skal betale av lånet

Dersom dere kjøpte boligen med ulik egenkapital, eller ikke tjener like mye, er det ikke sikkert dere bør betale like deler av lånet.

FLYTTE SAMMEN: Dere har gjerne bestemt dere for å bli samboere og dermed kjøpt en bolig sammen. Lånet dere har tatt opp skal dere betale ned i fellesskap, men det er lurt å finne ut om regningen skal deles i to like deler, eller om én av dere bør betale mer enn den andre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FLYTTE SAMMEN: Dere har gjerne bestemt dere for å bli samboere og dermed kjøpt en bolig sammen. Lånet dere har tatt opp skal dere betale ned i fellesskap, men det er lurt å finne ut om regningen skal deles i to like deler, eller om én av dere bør betale mer enn den andre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Kjøper du og partneren bolig sammen, må dere sannsynligvis ta opp et lån i felleskap, som dere også skal betale ned sammen.

Mange deler gjerne den månedlige regningen i to like deler, men det er ikke sikkert at dette er den beste og mest rettferdige løsningen. Det er nemlig flere forhold som spiller inn på hvor mye hver part bidrar til kjøpet og husholdningen ellers.

Ekspertene trekker fram fire spørsmål dere kan stille dere for å komme fram til en fordeling av lånekostnadene som passer deres livssituasjon og privatøkonomi.

Hvor mye av boligen skal dere eie hver?

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener det er lurt å begynne med å bli enig om eierbrøk, altså hvor mye dere skal eie hver av boligen, samt hvor mye hver skal betjene av boliglånet.

- Både betjeningsevne og innskutt egenkapital vil være avgjørende for hvordan løsningen blir, sier Reitan.

Men, husk at selv om dere eier like mye av boligen, er det ikke sikkert dere har krav på halvparten ved brudd.

Hva kan dere gi i egenkapital?

Det er flere måter å løse dette med egenkapital på, enten om dere «spytter inn» like mye eller én gir mer enn den andre. Reitan lister opp flere muligheter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer