Corona regler

Slik finner du corona- reglene der du bor

Det innføres stadig flere lokale tiltak. Her får du oversikt.

MUNNBIND: Bruk av munnbind er et av kravene som nå innføres mange steder, både nasjonalt og lokalt. Her kan du se hvordan du bruker det riktig. Video: DB TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden regjeringen presenterte nye, nasjonale coronatiltak forrige uke, er det stadig flere kommuner som også har innført skjerpede lokale tiltak:

I tillegg er det veldig mange andre kommuner som har innført lokale tiltak.

Hvordan kan du få oversikt over alle rådene som gjelder på ulike steder du ferdes, til enhver tid?

Nasjonale tiltak

Helsedirektoratet ser på muligheten for en samletjeneste for nasjonale råd og lokale regler. Inntil videre må du sjekke både lokale og nasjonale sider. Her får du oversikt.

De nye, nasjonale tiltakene omfatter blant annet nasjonal skjenkestopp kl. 24; at unødvendige innenlandsreiser bør unngås; at man bør holde seg hjemme i størst mulig grad - og at antallet tillatt å samles i sosiale sammenkomster reduseres fra 50 til 20.

Dette er altså nye, nasjonale råd.

Men i tillegg er det de «gamle», nasjonale rådene. Og de lokale bestemmelsene.

- Kommunenes ansvar

Per i dag finnes det ingen felles, samlet tjeneste som gir informasjon om både nasjonale og lokale råd og regler på ett sted.

Vi har spurt Helsedirektoratet hvordan det er meningen at innbyggerne skal få oversikt over reglene der de bor og der de jobber?

- Det er kommunenes ansvar å informere innbyggerne om gjeldende råd og regler som gjelder for kommunen. Vi vet at alle kommuner har egne nettsider med koronainformasjon, sier kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til Dinside.

Hun sier videre at de skjønner det kan være vanskelig å få oversikt, med så mange ulike instanser å forholde seg til:

- Ja, vi har forståelse for at det kan være krevende å holde oversikt over nasjonale og lokale råd. Hovedregelen er at du finner nasjonale råd på helsenorge.no og lokale råd på kommunens nettside, sosiale medier og andre informasjonskilder, sier Melgård.

- Ser på muligheten for samlet oversikt

- Er det vurdert å lage en samleside hvor man finner alle regler, også lokale regler? Slik at det er kun ett sted å gå for å finne den informasjonen man trenger?

- Det viktigste er at befolkningen har rett informasjon til rett tid. Vi ser på muligheter for en samlet oversikt, og kartlegger hva vi kan få til på en enkel og publikumsvennlig måte, sier Melgård til Dinside.

Her finner du informasjon

Nasjonale råd: Som Melgård sier, skal du finne de til enhver tid gjeldende nasjonale rådene på helsenorge.no. Der kan du klikke deg inn på de temaene du trenger informasjon om; jobb, skole, karantene og så videre.

Lokale råd: Det er kommunene som har ansvaret for å formidle informasjon om lokale råd til innbyggerne. Du finner informasjon om lokale råd og bestemmelser på kommunenes nettsider. Dersom du jobber i en annen kommune enn der du bor, må du selvsagt holde deg oppdatert på hva som gjelder der - og det samme gjelder om du oppholder deg i andre kommuner enn der du er hjemmehørende.

Det er 356 kommuner i Norge etter den nye kommunereformen. Fire av fem personer bor i de 100 mest folkerike kommunene.

Her kan du finne informasjon om coronaregler i de største, norske kommunene:

Oslo kommunes coronaregler

Bergen kommunes coronaregler

Trondheim kommunes coronaregler

Stavanger kommunes coronaregler

Bærum kommunes coronaregler

Kristiansand kommunes coronaregler

Drammen kommunes coronaregler

Asker kommunes coronaregler

Lillestrøm kommunes coronaregler

Fredrikstad kommunes coronaregler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer