Slik finner du opsjonens verdi når den ikke er børsnotert

Hvis du har fått en opsjon som ikke er børsnotert, blir det foretatt en sjablonmessig fastsettelse av opsjonens verdi på ervervstidspunktet.

Publisert

Denne verdien kalles "ervervsbeløpet", og utgjør den samlede verdien av realverdien og tidsverdien.

Realverdien er forskjellen på hva du som innehaver av opsjonen må betale for aksjene, og den markedsverdi aksjene har på det tidspunkt opsjonen ble mottatt. Realverdien gir altså uttrykk for hva du ville tjent eller tapt, dersom du hadde innløst opsjonen umiddelbart.

Tidsverdien baseres på en forutsetning om at opsjonens verdi er større jo lengre tid det er til innløsningsdatoen. Tidsverdien fastsettes i prosent av markedsverdien på den underliggende aksjen. Verdiprosenten skal utgjøre en hel prosent per hel, eller påbegynt måned fra opsjonservervet til det seneste tidspunkt opsjonen kan innløses på. Verdiprosenten skal ikke overstige 100.

Utgangspunktet for den sjablonmessige verdsettelsen er altså markedsverdien av opsjonens underliggende objekt (aksjen). Er aksjen børsnotert er det altså uproblematisk, det er den siste noterte børsverdien før opsjonen ble ervervet, som legges til grunn. Der det er vanskelig å fastsette salgsverdien, skal aksjenes markedsverdi settes til deres andel av selskapets fulle skattemessige formuesverdi per 1. januar i det året opsjonen ble ervervet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer