Hvem har søkt på skatten min?

Slik finner du ut hvem som har sjekket skatten din

Du kan sjekke hva sjefen din tjener. Men han kan sjekke hvem som har sjekket, også.

SØKER OPP SKATTEN DIN: Naboer, kollegaer og venner kan sjekke hvor mye du tjener og eier. Men du kan også sjekke hvem som har sjekket hva du tjener og eier. Slik finner du hvem som har søkt opp skatten din. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke
SØKER OPP SKATTEN DIN: Naboer, kollegaer og venner kan sjekke hvor mye du tjener og eier. Men du kan også sjekke hvem som har sjekket hva du tjener og eier. Slik finner du hvem som har søkt opp skatten din. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Offentlige skattelister forbauser utlendinger, og forarger nordmenn.

Ordningen har røtter tilbake til 1800-tallet, men siden listene ble tilgjengelig på nettet i 2001, og søkingen virkelig tok av, har ordningen blitt innskrenket.

Først og fremst:

  • Fra 2011 fikk bare Skatteetaten sitte på hele skattelista, ikke private aktører som nettaviser.
  • Fra 2014 kunne alle kan se hvem som har søkt dem opp, for å få slutt på hyppige og anonyme skattesøk. Om du da ikke betaler noen for å søke for deg.

- Det har vært en markant nedgang i antall søk. Det er nå litt over én tidel av det det var før vi innførte loggføringen, har kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten fortalt til Dinside tidligere.

Det har vært snakk om at du skal få et brev hver gang du blir søkt opp.

Men foreløpig må du selv aktivt sjekke om noen har sett på tallene dine – og ikke minst hvem.

Slik finner du hvem som har sjekket tallene

Det er enkelt å finne hvem som har søkt deg opp i skattelistene, bare du vet hvor du skal sjekke:

  1. Gå inn på Skatteetatens nettsider for skattelistesøk.
  2. Logg deg inn med for eksempel med BankID.
  3. Klikk på «søkestatistikk» i den øverste menyen.

I videoen under ser du hvordan man går frem:

Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer

Nedover kommer lista: Navn, fødselsår og poststed for alle som har søkt deg opp i skattelistene. Samt tidspunktene for når søkene skjedde. Er lista tom, kan du være trygg på at ingen har lurt på hva du tjener og eier.

FORNØYD: - Med ny ordning kan det se ut som man har funnet en god balanse mellom samfunnets behov for åpenhet og den enkeltes personvern, sier Mariken Holter i Skatteetaten, og sikter til de lavere søketallene. Foto: SKATTEETATEN
FORNØYD: - Med ny ordning kan det se ut som man har funnet en god balanse mellom samfunnets behov for åpenhet og den enkeltes personvern, sier Mariken Holter i Skatteetaten, og sikter til de lavere søketallene. Foto: SKATTEETATEN Vis mer

Mens 867.000 personer logget seg inn i skattesøket fra oktober 2014 til oktober 2015, var det det bare 670.000 som sjekket denne lista. Altså under 80 prosent. Enten er det mange som ikke er interesserte, eller så er det mange som ikke har fått med seg hvor lista ligger.

Søker mot betaling

Da gratis anonyme skattesøk forsvant, tok det ikke lang tid før anonyme skattesøk mot betaling dukket opp.

Noen er svært kostbare. Dinside har tidligere omtalt Skattelisten.info, som har fått hard kritikk for sine skattesøk som kostet 950 kroner per stykk.

Dukker det opp navn du ikke kan forstå hvem er i lista di, kan det derfor være navnene på folk som søker opp skatten din mot betaling.

Deler av saken har vært publisert også tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer