Slik forbereder du deg på en mulig bankstreik

Blir det bankstreik på tirsdag, blir det umulig å betale regninger og ta ut kontanter. Slik forbereder du deg best mulig på en eventuell streik.

Blir det streik neste uke, vil ikke vanlige bankkort fungere i Norge. Da gjelder det å ha kontanter tilgjengelig. Foto: PER ERVLAND
Blir det streik neste uke, vil ikke vanlige bankkort fungere i Norge. Da gjelder det å ha kontanter tilgjengelig. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førstkommende mandag skal Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) i et veldig viktig møte hos Riksmeglingsmannen. Utfallet kan få store konsekvenser for oss alle.

Dersom partene ikke blir enige om årets mellomoppgjør før midnatt, blir det bankstreik over hele landet fra tirsdag. Det betyr at du ikke får tatt ut penger eller betalt regningene dine i en eventuell streikeperiode.

- Ha ekstra kontanter

Det kan godt hende at en eventuell streik vil utløse tvungen lønnsnemnd etter kort tid, og dermed bli avblåst. Men det kan likevel være greit å forberede seg, i tilfelle bankene stenger dørene.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) gikk tidligere denne uken ut og anbefalte å ta ut litt ekstra kontanter, i tilfelle streik.

– Vi oppfordrer alle til å ha litt ekstra kontanter for å dekke daglige behov i noen dager. Vi anbefaler likevel ikke folk å hamstre større kontantbeløp. Det er alltid en sjanse å ta med å ha større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder, sa kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Bankenes tips

Når går også bankene ut og anbefaler at folk forbereder seg på mulig streik. Nordea, Sparebank 1 og Skandiabanken er tre av bankene som har gått ut med meldinger til kundene sine de siste dagene.

I hovedsak kommer bankene med følgende råd til kundene sine:

1) Registrer regninger. Sørg for å legge inn alle regninger på forfall i nettbanken før streiken starter – og sørg for at du har dekning på kontoen. Regningene vil da betales som normalt. Regninger som ikke registreres i løpet av en eventuell streik, vil ikke bli betalt.

2) Ta ut kontanter i forbindelse med varekjøp. Norges Bank har også anbefalt at det alltid er lurt å ha kontanter tilgjengelig, slik at en kan gjøre helt nødvendige kjøp i slike situasjoner.

3) Bankbokser og hvelv vil være stengt under arbeidskonflikten. Har du oppbevart pass eller lignende i bankboks, må dette hentes ut før streiken eventuelt starter.

4) Skal du ut og reise i nær fremtid? Da bør du sørge for at kortet ditt ikke er regionsperret. Om streiken blir en realitet, vil du ikke kunne endre regionkoden.

5. Bankenes filialer vil være stengt. Må du innom en bankfilial de neste dagene, bør du stikke innom førstkommende mandag.

>> Les mer om den eventuelle streiken og konsekvensene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer