Renteoppgang i 2019

Slik forbereder du deg på høyere rente

Sentralbanken varsler hyppigere renteøkninger framover.

MØTE I MARS: Norges Bank økte renten i september og mars. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018, hvor renten forble uendret. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
MØTE I MARS: Norges Bank økte renten i september og mars. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018, hvor renten forble uendret. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank økte styringsrenta både i september 2018 og mars 2019, begge gangene med 0,25 prosentpoeng.

I og med at styringsrenta setter minimumsgrensen for rentene bankene setter, så vi at flere banker økte utlånsrentene sine allerede dagen etter at renteoppgangen var et faktum. Ekspertenes beste råd var å prute på lånerenta, bytte bank eller binde renta om du ikke tåler økt rente.

Det er varslet hyppigere renteøkninger fra sentralbanken i tiden framover, og du er kanskje usikker på om du tåler at lånene dine blir dyrere. Derfor har Dinside samlet opp noen råd for hvordan du kan bli bedre forberedt til potensiell renteøkning seinere i år.

Slik kan du finansiere hele renteøkningen på én gang

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer hvor mye nok en renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil ha å si for lånet ditt:

Det vil bety en utgiftsøkning på 2.500 kroner i året for hver million du har i gjeld før skatt. Altså, vil et boliglån på tre millioner kroner bli 7.500 kroner dyrere årlig.

Men, dersom du har forbrukslån eller løpende kredittkortgjeld, har du en gyllen anledning til å dekke merutgiftene, hvis du betaler ned hele saldoen, mener hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer