Renteoppgang i 2019

Slik forbereder du deg på høyere rente

Sentralbanken varsler hyppigere renteøkninger framover.

MØTE I MARS: Norges Bank økte renten i september og mars. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018, hvor renten forble uendret. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
MØTE I MARS: Norges Bank økte renten i september og mars. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018, hvor renten forble uendret. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank økte styringsrenta både i september 2018 og mars 2019, begge gangene med 0,25 prosentpoeng.

I og med at styringsrenta setter minimumsgrensen for rentene bankene setter, så vi at flere banker økte utlånsrentene sine allerede dagen etter at renteoppgangen var et faktum. Ekspertenes beste råd var å prute på lånerenta, bytte bank eller binde renta om du ikke tåler økt rente.

Det er varslet hyppigere renteøkninger fra sentralbanken i tiden framover, og du er kanskje usikker på om du tåler at lånene dine blir dyrere. Derfor har Dinside samlet opp noen råd for hvordan du kan bli bedre forberedt til potensiell renteøkning seinere i år.

Slik kan du finansiere hele renteøkningen på én gang

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer hvor mye nok en renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil ha å si for lånet ditt:

Det vil bety en utgiftsøkning på 2.500 kroner i året for hver million du har i gjeld før skatt. Altså, vil et boliglån på tre millioner kroner bli 7.500 kroner dyrere årlig.

Men, dersom du har forbrukslån eller løpende kredittkortgjeld, har du en gyllen anledning til å dekke merutgiftene, hvis du betaler ned hele saldoen, mener hun.

- Har du for eksempel 30.000 kroner i gjeld til 25 prosent rente, kutter du kostnader med 7.500 kroner året ved å nedbetale saldoen. Dermed har du finansiert hele renteøkningen for et boliglån på tre millioner kroner, sier Realfsen til Dinside.no.

Har du ikke slik gjeld, derimot, må du finne en måte å spare inn om lag 500 kroner måneden etter skatt, det samme som litt under 20 kroner dagen.

- Dette klarer du. Det tilsvarer omtrent én kjøpekaffe per dag, sier Realfsen.

Slik kan du forberede deg

Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi har sammenstilt ti tips til hvordan du kan forberede deg på renteoppgangen:

  1. Sjekk om du tåler renteoppgangen. Dette kan du gjøre ved å bruke en lånekalkulator og legge inn en renteøkning på to til tre prosent (Dinside har en egen renteendringskalkulator). Ser du at du ikke har økonomi til høyere boliglånsrenter, bør du vurdere å binde renta for å få en forsikring. I så fall må du sjekke hvilke banker som tilbyr de beste fastrentelånene for deg.
  2. Sjekk betingelsene på boliglånet ditt. Har du medlemskap i NITO, Akademikerne, YS, SPK, KLP eller andre kan du få gode betingelser på boliglånet ditt. Det samme kan du dersom du er gammel nok til å få boliglån for unge.
  3. Få tilbud på skadeforsikring. Det er de lojale kundene som betaler mest. Innhent tilbud fra tre eller flere leverandører, og velg den med de beste vilkårene.
  4. Sett av noen kroner ekstra hver måned, dersom du mener at du tåler noen prosentpoeng høyere rente. Begynn allerede i dag, slik at du lærer deg å leve med høyere renter, og bygger opp litt ekstra sparepenger samtidig.
  5. Se gjennom kontoutskriften din over tid. Da avdekker du unødvendige utgifter, for eksempel for medlemskap og abonnement du ikke bruker (kanskje har du noen app-abonnementer du ikke var klar over?). Undersøk om det finnes billigere alternativer til de medlemskapene du har behov for, og spar de ekstra kronene.
  6. Sett opp budsjett. Dermed får du oversikt over forbruk og sparing.
  7. Strukturér kontoene dine. Har du samboer eller er gift, kan dere opprette felles regningskonto. Ved å betale alle regninger og lån fra en felles regningskonto, ser dere enkelt hvor mye som er igjen til husholdning og annet. Dere bør også bli enige om en struktur for sparing, og opprette en bufferkonto hvor dere setter av til uforutsette utgifter. Opprett faste trekk til de forskjellige kontoene som trekkes på lønningsdag.
  8. Planlegg matinnkjøp, i tillegg til å begrense antall dager i uka du handler til én eller to ganger.
  9. Sjekk hvilke tilbud som finnes dersom det er noe du trenger, for eksempel gjennom prisjakt.no.
  10. Unngå forbrukslån og kredittkort, og betal regningen for sistnevnte innen forfallsdatoen. Når rentene går opp, vil disse lånene også bli dyrere. Har du mye forbrukslån kan det velte økonomien ved én renteøkning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer