Raskere renteøkning?

Slik forbereder du deg på raskere rentehopp

Eiendom Norge tror styringsrenta økes allerede juni i år, mens andre analytikere peiler seg inn på renteøkning i desember. Du bør derfor ta noen grep for å være best mulig forberedt.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som vil kjøpe din første bolig, selv om det kan være utfordrende med dagens boligpriser - spesielt i hovedstaden... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 18. mars klokka 10:00 legger sentralbanken fram ny Pengepolitisk rapport fra sentralbanken med oppdatert rentebane - og denne er nok det nærmeste vi kommer en fasit for når styringsrenta økes for første gang siden pandemien traff oss.

Da Norges Bank la fram sist Pengepolitisk rapport i desember 2020, ble det skissert at første renteøkning kommer i starten av 2022.

Flere eksperter har imidlertid tatt til orde for at renta må settes opp tidligere enn dette - blant annet for å dempe den enorme boligprisveksten.

Roper på raskere renteøkning - se spådommene

Februartallene viser at boligprisene fortsetter å stige, og Eiendom Norge har ikke sett en så sterk februarvekst siden innhentingen etter finanskrisen i 2009.

- I tillegg har flere områder i Norge nå en årsvekst i boligprisene på over ti prosent. Vi har ikke sett en så sterk utvikling i boligmarkedet i Norge siden 2016, sier administrerende direktør Henning Lauridsen.

Ifølge Eiendom Norge vil en for sterk boligprisutvikling øke risikoen for finansiell ubalanse i Norge. Dette gjør at de mener det vil være riktig av Norges Bank å sette opp styringsrenta i år, og etter deres syn vil det være klokt å øke renta allerede ved rentemøtet i juni.

Også Kjersti Haugland i DNB Markets tror på renteøkning fra sentralbanken i år, men hun holder en knapp på at første rentehopp kommer i desember.

- Men, fortsetter boligprisveksten i dette tempoet, samtidig som vaksinering og smitte utvikler seg som ventet og håpet, kan renteøkningen komme allerede i høst, sier Haugland til Dinside.

... OG IKKE: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror heller ikke Norges Bank øker renta så tidlig som juni, men er enig om at det er de ekstremt lave rentene som driver boligmarkedet.

- Norges Bank vil nok i første omgang nøye seg med å bli enda tydeligere på at renta snart skal opp og vi forventer at de vil indikere første renteøkning i desember i år, men med en viss sannsynlighet for at det skjer allerede i september, sier Olsen til Dinside.

Boligmarkedet er hett som aldri før, og det norske folk tror boligprisene kommer til å fortsette å øke. Derfor blir nok Norges Bank tvunget til å sette opp renta i løpet av 2021, framholdt sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norges Boligbyggerlag i deres ferske boligmarkedsbarometer.

Slik spås rentehoppene framover

DNB Markets tror at renta økes fra 0 til 0,25 prosent i første omgang, og deretter venter de ytteligere tre «hopp» neste år, samt enda et hopp i starten av 2023.

- Da er vi oppe på 1,25 prosent til slutt, som er litt lavere enn der vi var før pandemien traff, sier Haugland.

Olsen i Nordea ser for seg at Norges Bank varsler en gradvis videre renteoppgang, til ei styringsrente på ett prosent ved utgangen av 2022 og mellom 1,50 og 1,75 prosent ved utgangen av 2023.

Dette bør du gjøre før renteøkningen

Når Norges Bank omsider øker styringsrenta, vil nok bankene følge etter og øke utlånsrentene sine, og det vil påvirke boliglånsutgiftene til folk flest.

Selv om bankene legger inn en «buffer» når de innvilger boliglån, slik at kundene skal tåle renteøkning, er det greit å gjøre noen enkle grep selv for å forberede seg på de kommende rentehevingene:

  • Sjekk hva som er laveste rente du kan få på boliglånet ditt via Finansportalens sammenligningstjeneste.
  • Kontakt banken din og be om lavere rente hvis du ikke allerede har ei god rente, eller bytt til en annen bank med bedre tilbud til deg.
  • Vurdér om du bør gjøre en ekstraordinær innbetaling på lånet nå mens renta er lav - les mer om hvordan du går fram her:
  • Du kan også be en eiendomsmegler komme innom og gi deg en ny verdivurdering av boligen. Høyere boligverdi kombinert med lavere lån etter en eventuell ekstraordinær innbetaling, gir deg samlet sett lavere belåningsgrad.
  • Er du i en økonomisk situasjon der du trenger ekstra forutsigbarhet, kan du vurdere å binde renta på hele eller deler av boliglånet ditt, ifølge økonomisk rådgiver Eva Sørmo.

Deler av artikkelen har vært publisert i begynnelsen av mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer