Skattemeldingen 2017

Slik forbereder du deg til å fylle ut årets skattemelding

Finn fram årsoppgavene, og sjekk hvilke skattefradrag du kan få.

TYPISKE FEIL: Ifølge Skatteetaten blir det ofte gjort feil knyttet til fradrag og eiendom i skattemeldingen. Derfor er etaten ekstra nøye med å sjekke dette når de får inn de ferdigutfylte skattemeldingene.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
TYPISKE FEIL: Ifølge Skatteetaten blir det ofte gjort feil knyttet til fradrag og eiendom i skattemeldingen. Derfor er etaten ekstra nøye med å sjekke dette når de får inn de ferdigutfylte skattemeldingene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge til du må sette deg ned og fylle ut skattemeldingen for 2017. Den blir nemlig tilgjengelig 4. april.

Skattemeldingen, som fra og med i fjor endret navn fra selvangivelsen, er kun en foreløpig beregning av om du har betalt for mye eller lite i skatt, mens det endelige skatteoppgjøret kommer tidligst 27. juni.

Du har selv ansvar for å kontrollere at opplysningene i skattemeldingen er korrekte.

For å gjøre dette, må du lete fram en rekke dokumenter fra året som har gått, samt finne ut av hvilke skattefradrag du har rett på.

Her får du derfor en veiledning på hvordan du forbereder deg til å kontrollere skattemeldingen og levere den innen fristen, som er 30. april for privatpersoner.

Lurt å sjekke årsoppgavene jevnlig

Gjennom året mottar du en rekke årsoppgaver fra bank, forsikringsselskap og andre du betaler penger til. I tillegg skal du få en sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver, som vanligvis kommer i januar.

Årsoppgavene sendes også til Skatteetaten, og det er derfor du får enkelte forhåndsutfylte felt i skattemeldingen.

Her er en liste over årsoppgavene du kan ha fått via brev, e-post, digipost, e-boks, nettsidene til oppgavegivere, nettbank eller Altinn:

 • Sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver.
 • Pensjonsoppgave fra trygdeutbetalere.
 • Årsoppgave fra borettslag, boligaksjeselskap eller boligsameie.
 • Årsoppgave fra banker.
 • Årsoppgave fra barnehagen over hva som er betalt.
 • Årsoppgave fra forsikringsselskap.
 • Årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning og realisasjon av verdipapir.
 • Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner, eller til forskning/yrkesopplæring.
 • Årsoppgave fra skolefritidsordning over hva som er betalt.

«Vær oppmerksom på at mange oppgavegivere nå kun sender deg en melding om at du må logge deg på nettsidene deres for å lese årsoppgaven», skriver Skatteetaten.

Det er lurt å følge med på årsoppgavene gjennom året. Oppdager du feil og rapporterer disse til Skatteetaten innen 1. mars, kommer de nemlig med i skattemeldingen. Hvis ikke må du gjøre endringer når du sjekker skattemeldingen i april.

Finn fradragene du har rett på

Ut fra yrke, helse, familiesituasjon og andre forhold, kan du har rett på ulike skattefradrag. Mange av disse fradragene må du finne ut av og føre inn i skattemeldingen selv.

Er du usikker på hvilke fradrag du kan få? Da kan du sjekke ved hjelp av fradragsveilederen, hvor du krysser av på noen spørsmål og får opp en fradragsoversikt til slutt.

Det er likevel noen fradragsfeil som går igjen:

 • Særlige utenlandske arbeidstakere krever standardfradrag i tillegg til for eksempel reiseutgifter. Dette står det om i post 3.3.7.
 • Mange krever faktiske kostnader i tillegg til minstefradrag.
 • Omtrent alle med reiseutgifter som passerer en bom, krever fradrag for bomutgifter. De aller fleste skal ikke ha det. Sjekk reisefradragskalkulatoren for å finne ut om du er en av dem.
 • Mange fører alle pendlerutgifter, inkludert reiser, i post 3.2.7, mens dette egentlig skal føres i post 3.2.8 og 3.2.9.
 • Enkelte krever fradrag for gaver til organisasjoner som ikke er på listen over godkjente organisasjoner.
 • Noen krever urettmessig fradrag for private utgifter, som konfirmasjon, begravelse og lignende.

Ifølge Skatteetaten gjøres det ofte feil knyttet til fradrag og eiendom, som etaten derfor sjekker ekstra nøye når de får inn de ferdigutfylte skattemeldingene.

Pass på disse feilene

Og når vi først er i gang med typiske feil folk gjør når de fyller ut skattemeldingen, tar vi like gjerne noen flere.

Skatteetaten forteller til Dinside at de i fjor høst begynte å motta informasjon fra utenlandske skattemyndigheter om bankinnskudd og andre finansielle opplysninger. De understreker at dette er opplysninger du selv må fylle inn i skattemeldingen, det er ikke forhåndsutfylt.

Ved fordeling av renter og gjeld mellom to låntakere, føres gjeld som gjeldsrenter og motsatt. Dette er feil.

Gjeld og gjeldsrenter er to forskjellige poster i skattemeldingen og påvirker beregningen på forskjellige måter: Gjeld er beløpet du har lånt og skylder til lånegiveren, som ikke har noe å si for inntektsskatt, men kan påvirke formuesskatt. Gjeldsrenter er den kostnaden du må betale til bank eller annen lånegiver for å låne penger, vanligvis en prosentsum av beløpet du skylder, og du får fradrag for gjeldsrenter.

I tillegg er det mange par som overfører korrekt gjeld- og gjeldsrentebeløp, men glemmer å redusere hos den som har rentene ført på skattemeldingen.

Skattepliktige leieinntekter skal føres inn i eget skjema. Mange fører det i tillegg inn på post 2.8.2, men det trenger du ikke, da posten oppdateres med informasjon fra skjemaet.

Feriepenger stå i skattemeldingen. Ikke stryk dem, de er en del av skattegrunnlaget, selv om de er trekkfrie når de utbetales.​

Mange næringsdrivende rapporterer feil. Noen vet blant annet ikke at hvis de har mottatt skattemelding for næringsdrivende, så den leveres. Nytt fra i fjor er at Skatteetaten kan ilegge tvangsmulkt hvis ikke skattemeldingen for næringsdrivende er levert innen fristen 31. mai. Næringsdrivende kan for øvrig sjekke om de kan bruke Næringsrapport skatt, som er en enklere løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer